Update: Acordul de livrare de gaze pe trei decenii a fost semnat între cele două state, Gazprom intrând în relații comerciale cu China National Petroleum Corp. Părți importante din contract, precum prețul de vânzare, nu au fost date publicității.
Rusia și China au amânat încheierea unui acord de livrare de gaze evaluat la 400 miliarde de dolari la un preț maxim de 350 dolari/1.000 de metri cubi, urmând a avea loc runde suplimentare de negociere deși inițial acordul era dat ca sigur, scrie Bloomberg. Cele două părți au demarat negocierile acum mai bine de 10 ani, iar lipsa unui consens va prelungi discuțiile pe marginea prețului de livrare, principalul punct de divergență.
Gazprom, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial, vrea să construiască un gazoduct în valoare de 22 miliarde de dolari către China, care să transporte în fiecare an 38 miliarde de metri cubi de gaze timp de 30 de ani. Compania ar putea începe livrările de gaze în China în 2019 sau 2020, declara în martie ministrul rus al Energiei. Cantitatea reprezintă aproximativ 20% din livrările de gaze destinate Europei, cea mai mare piaţă de export pentru Rusia.
Conducta este importantă pentru ambele state, Rusia având nevoie de venituri și de o pivotare dinspre piața europeană, pentru a nu fi vulnerabilă la sancțiuni aplicate de UE și pentru a avea o poziție întărită de negociere cu ea, iar China și-ar putea asigura circa 10% din cererea estimată până în 2020, potrivit unor evaluări ale Nomura International Hong Kong.
Potrivit informațiilor disponibile, divergențele sunt legate de modul de stabilire al prețului , partea rusească dorind raportarea la prețurile europene, iar cea chineză solicitând prețuri mai mici datorită orientării către importuri via Asia Centrală. Ca referință, Gazprom a vândut pe piețele europene în 2013 la un preț mediu de 380,5 dolari/1.000 de metri cubi.
Premierul rus amenința voalat piețele europene că vizita președintelui Vladimir Putin poate concretiza „posibilitatea teoretică” de a disloca din gazele destinate Europei în favoarea pieței chineze.
„Avem suficiente rezerve, suficiente gaze naturale pentru a efectua livrări şi în est şi în vest. Dar dacă luăm în considerare ceea ce este mai rău, în mod pur teoretic, gazele care nu vor fi livrate în Europa pot fi trimise (…) în China”, a declarat premierul Dmitri Medvedev pentru Bloomberg.