Gazprom va relua importurile de gaze naturale din Turkmenistan la anul, pe care le-a sistat în urmă cu trei ani, a declarat directorul executiv al gigantului energetic rus.
Într-un interviu acordat postului de televiziune de stat al Turkmenistanului, în cursul unei vizite la Ashgabat, pe 9 octombrie, directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că așteaptă ca achizițiile suspendate din cauza disputelor de preț să fie reluate la începutul anului viitor. „Vorbim despre reluarea achizițiilor de gaze turkmene de către Gazprom în viitorul apropiat – de la 1 ianuarie 2019”, a spus Miller, adăugând că detaliile noului acord încă necesită negocieri.
Rusia a fost, în trecut, principalul importator al gazelor din Turkmenistan, până când a fost surclasată de China, la începutul deceniului, potrivit AP și AFP, citate de RadioFreeEurope. Importurile relativ ieftine de gaze din Turkmenistan și din alte țări din Asia Centrală au permis Rusiei să își intensifice exporturile către Europa.
În 2015, Gazprom și-a anunțat intenția de a reduce importurile de gaze turkmene la 4 miliarde de metri cubi pe an, în scădere față de nivelul de 10 miliarde pe care l-a importat, din 2010. Această măsură a fost urmată de o încetare completă a achizițiilor anunțate la începutul anului 2016, exercitând o presiune semnificativă asupra economiei Turkmenistanului, care depinde în mare măsură de hidrocarburi, ca sursă de valută.
Livrările de gaze către China din Turkmenistan de-a lungul conductei Asia Centrală-China se cifrează în prezent la 30-40 de miliarde de metri cubi pe an. O mare parte din veniturile provenite din vânzările Turkmenistanului către China sunt considerate a fi folosite pentru a plăti datoriile pentru linia de gazoducte, care traversează, de asemenea, Uzbekistanul și Kazahstanul și au fost finanțate de Beijing.
Turkmenistanul, care se situează pe locul patru în topul celor mai mari rezerve de gaze din lume, a exportat volume similare de gaze către Rusia, înainte ca exporturile să scadă dramatic după o explozie misterioasă care a avut loc pe fondul unei disputei legate de preț, în 2009.