Acasă » Petrol și Gaze » Rusnac, Rompetrol: Concurența pe piața carburanților este acerbă, prețurile – sub media UE

Rusnac, Rompetrol: Concurența pe piața carburanților este acerbă, prețurile – sub media UE

29 mai 2017
Consumatori
energynomics

Concurența de pe piața carburanților din România este acerbă, iar prețurile sunt sub media Uniunii Europene, a declarat Vlad Rusnac, directorul general al Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului KMGI.

„După părerea mea, pe piața din România avem o concurență acerbă, chiar este mare. Acum concurăm mai ales pe zona calității și pe zona serviciilor și produselor oferite în cadrul stațiilor”, a spus oficialul Rompetrol, citat de Agerpres.

Aceasta deși Consiliul Concurenței a arătat că piața carburanților are o structură de tip oligopol, fiind concentrată în portofoliul unui număr restrâns de companii.

În ceea ce privește prețul carburanților fără taxe, care este mai mare decât media europeană, potrivit statisticilor publicate de Comisia Europeană, Rusnac a arătat că, de fapt, prețul în România este mai mic decât medie, însă neconcordanța derivă din metodele diferite de raportare.

„După părerea noastră, suntem sub media europeană la prețul la carburanți fără taxe. Este vorba de metoda de calcul. Unele companii din unele țări includ anumite taxe adiționale, noi nu le includem. Sunt diferite metode de calcul”, a argumentat șeful Rompetrol Downstream.

Rusnac a mai precizat că Rompetrol nu a avut până acum niciun contact cu Consiliul Concurenței pe această temă, după ce Consiliul a anunțat, la începutul acestui an, că a demarat o investigație sectorială pe piața carburanților, pentru a analiza de ce prețurile în România sunt mai mari decât media din Uniunea Europeană.

„Vedem că, de peste un an, de unde noi de obicei eram sub media pe UE, acum suntem peste media UE și vrem să înțelegem ce s-a întâmplat, dacă este o problemă de legislație și dacă putem să o corectăm. Am discutat cu companiile. Raportul nu este încă finalizat, iar când o să-l avem gata în forma lui preliminară o să vi-l prezentăm”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în urmă cu o săptămână.

Datele publicate săptămânal de Comisia Europeană arată că prețul fără taxe al carburanților comercializați în România continuă să fie mai mare decât media europeană, în timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spațiul comunitar.

Astfel, pe data de 15 mai, prețul motorinei fără taxe în România era de 499 de euro pentru 1.000 de litri, în timp ce media europeană era 486 de euro. În ceea ce privește benzina, decalajul era și mai mare. În România, benzina costa pe 512 de euro pe mia de litri, în timp ce media UE era de 497 de euro pe mia de litri.

În același timp, taxele aplicate de stat, respectiv TVA și acciză, sunt cele mai mici din UE în ceea ce privește benzina: 528 euro pe 1.000 de litri, sub media UE de 857 euro pe mia de litri. La motorină, taxele din România sunt cele mai mici, după Luxemburg: 494 euro pe mia de litri, față de media UE de 702 euro pe mia de litri.

Totodată, Consiliul Concurenței a realizat o analiză a prețurilor carburanților din România, în comparație cu cele de pe piețele europene, în perioada 5 ianuarie — 5 iulie 2016, și a publicat un raport în luna octombrie 2016 potrivit căruia piața analizată are o structură de oligopol, fiind concentrată în portofoliul unui număr restrâns de companii.

„Sectorul comercializării cu amănuntul de carburanți (benzină și motorină) ocupă un loc important în economia românească, având impact direct asupra celorlalte sectoare economice, precum și asupra consumatorilor. Caracteristicile principale ale acestui sector nu diferă foarte mult de restul țărilor europene, structura acestuia fiind, în linii mari, de oligopol. Mai exact, cea mai mare parte a ofertei de pe această piață este concentrată în portofoliul unui număr restrâns de companii petroliere (OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL, Gazprom, SOCAR și NIS). Pe această piață mai activează, de asemenea, o serie de întreprinderi neintegrate vertical, cu resurse financiare inferioare celor din prima categorie, care administrează stații de distribuție carburanți”, se arată în raport.

De altfel, cele mai mari amenzi date de Consiliul Concurenței au fost în sectorul petrolier, respectiv circa 200 de milioane de euro, în anul 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *