Industria eoliană, prin Asociația Română pentru Energie Eoliana (RWEA), a lansat un ambițios proiect de pregătire și reconversie profesională pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din cărbune.
Concret este vorba despre au deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului. Academia, își propune accesarea fondurilor disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție. În următorii 10 ani se dorește reconversia a aproximativ 5.000 de specialiști în energie eoliană și 3.000 în distribuția de energie electrica. La proiect participă, alături de RWEA, companii din cadrul asociației, precum ar fi Monsson – RESS și CEZ Romania, Ministerul Energiei și Universitatea din Petroșani.
Reprezentanții RWEA consideră că abilitățile tehnice și profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt ușor transferabile către sectoarele energiei regenerabile și al distribuției de energie, iar certificările obținute în urma cursurilor de formare si reconversie le vor permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile și a rețelelor electrice din toata lumea, cu beneficii salariale atractive.
„Într-un moment în care barierele din calea tranziției energetice au încetat să mai fie de natură economică, devine evident că aceasta trebuie să fie justă și echitabilă pentru a fi acceptată de întreaga societate”, a declarat Claudia Brânduș, Președinte RWEA. „Romania nu are doar un potențial semnificativ pentru creșterea cotei de energie produsă din surse regenerabile, dar și responsabilitatea de a asigura un viitor comunității dependente de activitățile miniere ce a contribuit de-a lungul timpului la industrializarea tarii. O tranziție energetică de succes include modernizarea economiei regiunilor dependente de activitățile de exploatare a cărbunelui și adaptarea la schimbările structurale si tehnologice, pentru a asigura un viitor comunităților din aceste regiuni”, a precizat Brânduș.
Centrul RESS – Renewable Energy School of Skills din Constanța, care va fi „clonat” în Valea Jiului, a pregătit până acum circa 4.500 de oameni, la standarde internaționale (este membru GWO – Global Wind Organisation), cifră care îi include și pe cei pe care standardele îi obligă să revină la training în fiecare an pentru unele specializări. Aceștia asigură acum nu doar mentenanța celor 3.000 MW instalați în eolian în România, ci și în afara ei, dezvoltând si un nou concept si termen, de navigatori-eolieni. „Peste 95% din specialiștii în regenerabile – preponderant energie eoliana – din România, lucrează pe baza de proiect în străinătate și revin lunar în România, generând venturi mult peste media zonelor din care provin” spune Sebastian Enache, Director de Dezvoltare Monsson.