Piața de energie din România traversează o perioadă marcată de nesiguranță și lichiditate scăzută, amplificată de riscul apariției unor monopoluri și de intervențiile statului, a declarat Septimiu Stoica, președintele Adunării Generale a Acționarilor Bursei Române de Mărfuri (BRM).
„Piața supraviețuiește cu greu în acest mediu cu taxări excesive și plafonări de prețuri. Una peste alta, este o senzație de nesiguranță și o lichiditate scăzută. Se profilează din nou un monopol al operatorilor din piață, ceva la care suntem extrem de sensibili și iritabili. Acuzăm acest paternalism față de propriile instituții ale statului român”, a spus Stoica, cu ocazia conferinței “Piața de energie – realitățile anului 2025”.
El a criticat ideea unei „re-liberalizări în trepte” a pieței de energie, considerând că o singură liberalizare, aplicată corect, este soluția reală. În opinia sa, măsurile de control și reglementare au generat efecte negative atât pentru consumatori, cât și pentru furnizori și stat.
„De multe ori, consumatorii au cumpărat energie la prețuri reglementate, dar mai rele decât cele din piață. Statul se plânge că a pierdut prin aceste măsuri, furnizorii se plâng și ei. Toată lumea a pierdut, nu știm cine a câștigat”, a adăugat Stoica.
Totodată, el a subliniat că, în ciuda dificultăților din piață, statul a obținut venituri substanțiale din suprataxarea energiei, însă nu este clar în ce direcție au fost utilizate aceste fonduri și dacă au fost folosite pentru a sprijini cu adevărat industria energetică.
Conferința “Piața de energie – realitățile anului 2025”a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Alive Capital, Elektra Renewable Support, Enevo Group, Hidroelectrica, Nano Energies, Software Media WEBUS 4 ENERGY, Think Blu Solution.