Acasă » Petrol și Gaze » Saipem: Primele activități de construcție pe mare pentru proiectul Neptun Deep vor începe până în 2025

Saipem: Primele activități de construcție pe mare pentru proiectul Neptun Deep vor începe până în 2025

9 octombrie 2023
Explorare și producție
energynomics

Cea mai mare sursă nouă de gaze pentru România este proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră. OMV Petrom și Romgaz se așteaptă ca primele volume de gaze să fie extrase în 2027, în condițiile în care contractul principal pentru dezvoltarea infrastructurii a fost semnat în luna august a acestui an. Compania italiană Saipem va executa servicii de inginerie, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune pentru proiectul Neptun Deep, iar primele activități de construcție a proiectului în mare sunt așteptate să înceapă până în 2025.

Saipem descrie Neptun Deep drept „un proiect emblematic, nu numai pentru țară, ci și pentru companie, deoarece este amplasat în inima Europei”. Sarcina este destul de complexă, a declarat Massimo Cristiani, Corporate Regional Manager, șeful regiunii Europa în cadrul Saipem, „deoarece activitățile din responsabilitatea noastră sunt destul de ample și implică toate conductele proiectului, toată partea submarină a instalațiilor, precum și platforma SWP în sine”. Răspunzând la o întrebare despre gestionarea riscurilor proiectului, Massimo Cristiani și-a exprimat deplina încredere că Saipem poate aborda un proiect de o asemenea complexitate pe baza expertizei sale solide și dovedite în domeniul offshore. „Provocarea este în totală concordanță cu tradiția noastră, iar proiectul va fi realizat folosind cele mai bune active ale noastre (navele și șantierele de fabricație proprii). Saipem are posibilitatea cu totul unică de a lucra atât cu oamenii valoroși în domeniul ingineriei, precum și cu propriile sale active”. Saipem este prezentă în peste 50 de țări din întreaga lume și are aproximativ 30.000 de angajați de peste 120 de naționalități. Compania are 8 șantiere de fabricare și o flotă offshore de 38 de nave de construcții.

„Proiectul este uriaș pentru că aceste două zăcăminte de gaze – Pelican și Domino – vor produce 8 miliarde de metri cubi pe an atunci când vor lucra la maximum”, a spus Cristiani. Echipa Saipem va acoperi activitățile de Inginerie, Achiziție, Construcție și Instalare a platformei de procesare a gazelor la aproximativ 100 de metri adâncime, două dezvoltări submarine (la aproximativ 1.000 de metri adâncime în câmpul Domino și, respectiv, la aproximativ 100 de metri adâncime în câmpul Pelican), o conductă de gaze de 30″ cu o lungime de aproximativ 160 de kilometri și un cablu de fibră optică asociat, de la platforma de apă de mică adâncime (Shallow Water Platform – SWS), până în apropierea coastei românești.

Unul dintre punctele critice ale proiectului este fabricarea platformei de prelucrare a gazelor. Pentru a reduce riscurile, aceasta va fi realizată pe șantierele Saipem din Italia și Indonezia. De asemenea, toate operațiunile offshore vor fi efectuate de flota Saipem. Testele și analizele tehnologice pentru materialele folosite în proiect vor fi realizate în România, prin entitatea locală a Saipem din Ploiești.

În sectorul gazelor offshore, Saipem are în portofoliu câteva proiecte în Marea Nordului, în Egipt, Qatar și China. O echipă Saipem a forat deja în Marea Neagră, unde traversarea strâmtorii Bosfor, în special, a prezentat dificultăți structurale considerabile. „Scarabeo 9 este acum una dintre puținele platforme din lume care au intrat în Marea Neagră și este probabil una dintre cele mai flexibile și mai capabile unități care operează în zonă”, scrie site-ul companiei.

Compania multinațională italiană de servicii petroliere a obținut recent un contract în valoare de 4,1 miliarde de dolari cu ADNOC pentru dezvoltarea resurselor zăcămintelor de gaze naturale Hail și Ghasha, situate în largul Abu Dhabi, EAU..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *