Acasă » Electricitate » Săndulescu: R. Moldova a făcut progrese semnificative, urmează o muncă foarte grea de modificare a legislației

Săndulescu: R. Moldova a făcut progrese semnificative, urmează o muncă foarte grea de modificare a legislației

5 octombrie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Republica Moldova a făcut progrese semnificative în domeniul energetic, însă ”urmează o muncă foarte grea de modificare a legislației din domeniul energiei”, astfel încât să fie corectate anumite deficiențe și să fie transpus noul Pachet european de energie curată și să fie create piețele concurențiale de energie, prin crearea operatorului pieței de energie electrică, precum și a celui de gaze, a afirmat Alexandru Săndulescu, Înalt Consilier, Misiunea Înalților Consilieri UE în Republica Moldova, în cadrul evenimentului Abordare regională: Chișinău 2021, organizat de Energynomics.

Pachetul III al Uniunii Europene a fost transpus în legislația națională a Republicii Moldova, prin Legea cu privire la energia electrică, legea gazelor naturale și legea cu privire la energetică, iar în ceea ce privește implementarea mai sunt multe lucruri de făcut, precum separarea operatorilor de transport de energie electrică și gaze naturale, a spus el.

Doar compania Vestmoldtransgaz, operator de transport al gazelor, este certificat, în timp ce celelalte două companii – MoldovaTransgaz și Moldelectrica, sunt în curs de certificare, în cadrul unui calendar de realizare a separării, a mai spus el.

”Poziția mea nu reprezintă poziția Uniunii Europene, iar rolul meu aici este să ajut Republica Moldova să-și îndeplinească cât mai bine angajamentele asumate în Tratatul de înțelegere și în Tratatul de Asociere, în ceea ce privește sectorul energetic”, a menționat Săndulescu.

”Cele trei legi menționate vor fi revizuite în curând, deoarece, pe de o parte, au fost identificate o serie de deficiențe în versiunile actuale, și pe de altă parte au apărut noi reglementări la nivel european, noi directive, Pachetul pentru Energie Curată, care vor trebui transpuse în legislația națională din Republica Moldova”, a mai spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ALEXANDRU SĂNDULESCU

Transpunerea Pachetului III va avea nevoie și de adoptarea legislației secundare, a explicat Săndulescu.

”Oricum, s-au făcut progrese în ultimii ani legat de emiterea acestei legislații secundare. Mai sunt, însă, și alte lucruri de făcut, și anume, urgent, va trebui stabilit un mecanism funcțional pentru echilibrare și deja sunt discuții în curs între ANRE(M), Moldelectrica și Secretariatul Comunității Energetice, discuții la care particip, privind identificarea unui astfel de mecanism, având în vedere particularitatea Republicii Moldova, care are un teritoriu – Transnistria, care nu aplică în totalitate legislația națională”, a afirmat el.

Modificarea legii energiei electrice este în discuții, pentru a crea posibilitatea certificării Moldelectrica în calitate de operator al sistemului de transport (TSO).

”Urmează Legea Energiei electrice. Mai avem o deficiență din cauza căreia nu poate fi desemnat un operator de piață a energiei electrice, însă acea deficiență poate fi eliminată, așa încât noul operator să înceapă organizarea PZU și pieței intra-day. În final, obiectivul va fi cuplarea cu piețele de energie ale țărilor vecine – Ucraina și România. Există, însă, și progrese evidente în ceea ce privește piața energiei electrice – gradul de deschidere reală a urcat anul trecut la 9,7%”, a mai afirmat Săndulescu. În 2019, gradul de deschidere a fost de 7,4%, iar în 2018 – de 3,24%, exprimat ca procent din consumul de energie. ”Acum, circa 9,7% din consumul de energie electrică sunt vândute prin negociere directă cu o serie de alți furnizori decât cei cu obligații de serviciu public”, a afirmat el.

Totodată, Republica Moldova a transpus deja legislația Uniunii în ceea ce privește regenerabilele și eficiența energetică.

”În ceea ce privește Directiva pentru Eficiență Energetică, R. Moldova a fost prima parte contractantă – deci prima semnatară a comunității energetice care a realizat această transpunere. Urmează modificarea acestor legi conform Pachetului Energie curată pentru toți europenii, urmează noi reglementări privind etichetarea energetică, urmează o dezvoltare a activității furnizorului central de energie electrică, care, pe măsura dezvoltării pieței, trebuie și el să răspundă cu o profesionalizare a activității, cu prognoze mult mai corecte privind ponderea resurselor regenerabile, și, nu în cele din urmă, finalizarea Planului Național Energie-Climă”, a adăugat el.

Totodată, securitatea energetică din domeniul gazelor a fost accentuată în ultimii ani prin realizarea interconectărilor Iași-Ungheni-Chișinău, prin realizarea fluxului revers pe ruta Transbalcanică T1, dar și prin adăugarea interconectorului nordic Alexeevca, care face o legătură cu infrastructura de transport din Ucraina.

”Pe partea de energie electrică avem în prezent două proiecte complementare – interconectarea sincronă a Ucrainei și R. Moldova cu rețeaua continentală ENTSO-E, unde, deja, studiile de fezabilitate sunt gata – nu par a fi probleme. În ceea ce privește interconectarea asincronă back-to-back la Vulcănești deja avem finalizată licitația pentru continuarea liniei de interconexiune – adică tronsonul Vulcănești-Chișinău. Urmează licitațiile pentru capătul liniei, stația Chișinău și stația back-to-back de la Vulcănești”, a subliniat Alexandru Săndulescu.

În același timp, Guvernul de la Chișinău a lansat în dezbatere publică țintele pentru regenerabile aferente anului 2025. ”Planul va mai suferi modificări. După ce vom avea gata și Legea Energiei, va urma organizarea de licitații pentru mari proiecte investiționale în domeniul energiei regenerabile”, a adăugat Săndulescu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *