Acasă » Interes general » Sărăcia energetică, predominantă în țările ESE – România are cel mai bun scor

Sărăcia energetică, predominantă în țările ESE – România are cel mai bun scor

21 februarie 2019
Interes general
energynomics

Majoritatea țărilor UE au niveluri semnificative ale sărăciei energetice, în special în Europa de Sud-Est (SEE), și nu pot să-și încălzească toate gospodăriile în această iarnă, a declarat miercuri coaliția europeană „Dreptul la energie”.

„Bulgaria depășește cu mult alte țări pentru prevalența a patru indicatori-cheie – casele umede și neetanșe, costurile ridicate ale energiei pentru gospodării, incapacitatea de a menține casele calde pe timpul iernii și incapacitatea de a menține locuințele răcoroase pe timpul verii”, a afirmat coaliția „Dreptul la energie”, citând un studiu al think-tank-ului francez OpenExp.

Clasamentul, care acoperă toate cele 28 de state membre ale UE, utilizează un indice compozit format din patru indicatori pe baza datelor Eurostat, potrivit Seenews.com.

Dintre toate statele membre UE din SEE, România are cel mai mare scor, clasându-se pe locul al 13-lea. Croația este pe locul al 16-lea, iar Slovenia este a 20-a.

Potrivit cercetării, majoritatea țărilor din UE (17) au niveluri semnificative ale sărăciei energetice, în timp ce ponderea cheltuielilor gospodăriilor pentru energie crește în Europa, mai ales în familiile cu venituri reduse – ale căror facturi s-au majorat cu 33% între 2000 și 2014.

„Există o distincție clară între țările din nordul, vestul și sud-estul Europei”, se arată în raport, care menționează că factorii socio-economici joacă un rol mai mare în nivelurile de sărăcie energetică ridicată decât vremea.

Țările cu reglementări puternice în materie de construcții și cu un produs intern brut mai mare (PIB) pe cap de locuitor au niveluri mai scăzute ale sărăciei energetice, iar țările cu cele mai slabe performanțe se confruntă atât cu sărăcia energetică atât iarna, cât și vara.

„Pentru a evita ca gospodăriile cu venituri mici să devină victime ale fluctuațiilor prețurilor la energie și salariilor care stagnează, guvernele trebuie să asigure că clădirile ocupate de familiile cu venituri mici au energii în excedent. Cu alte cuvinte, clădirile trebuie să producă mai multă energie decât consumă pentru a reduce facturile familiilor cu venituri reduse la zero, „a declarat Yamina Saheb, analist senior al companiei Open Exp, care a condus cercetarea.

Suedia și Finlanda sunt țările cu cele mai bune performanțe.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *