Tratatele bilaterale de investiții intra-UE au fost „complet distruse” prin modificarea legislației de la Bruxelles, astfel că investițiile realizate de companiile din statele UE intră direct sub incidența legislației europene.
„Nu mai există protecție pentru investițiile intra-UE asigurată prin tratatele bilaterale de investiții. A fost complet distrusă în ultimii trei ani. Cele mai multe dintre aceste tratate au fost reziliate”, a semnalat Sarah Vasani, Partener, Co-Head of International Arbitration CMS, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, organizate de Energynomics.
Există 3.000 de acorduri bilaterale pe tot globul între companii și state care obligă statele să trateze investitorii străini al anumite standarde. Treptat, a crescut ostilitatea față de soluționarea disputelor investitor-stat, în special din partea UE.
În această nouă situație, pentru a se proteja, companiile trebuie să se asigure că, dacă au o investiție în interiorul UE, trebuie să o restructureze cât mai curând posibil și să se asigure că efectuează diligențele necesare atunci când investesc în surse regenerabile în alte țări ale UE (de exemplu, păstrează documente și înregistrări ale tuturor discuțiilor cu autoritățile de reglementare din țara gazdă, inclusiv cu Ministerul Energiei și alte instituții relevante).
Acest lucru crește complexitatea operațiunilor pentru companii într-o perioadă când sunt chemate să facă față provocării de a accelera implementarea sursele regenerabile pentru a atinge nivelul net zero cât mai repede posibil. Pentru aceasta este nevoie de „un volum incredibil de surse regenerabile și de tehnologie”.
„Pentru a ajunge acolo până în 2050 sau chiar 2070, avem nevoie de schimbări economice fundamentale și de investiții fără precedent din partea sectorului privat. Aceasta înseamnă un ca tehnologiile și sursele regenerabile să treacă la un cu totul al nivel”, potrivit lui Vasani.
Agenția Internațională pentru Energie a anunțat că energia din surse regenerabile va reprezenta 90% din generația mondială, solară și eoliană cuprinzând 70% din total. De asemenea, investițiile necesare sunt în jur de 4 trilioane de dolari până în 2030 și 100 de trilioane de dolari pentru următoarele trei decenii. Pentru a face față acestor provocări este nevoie de creșterea investițiilor din partea sectorului privat.
Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.