Una dintre cele mai importante evoluții recente ale energiei globale este reluarea producției de energie din S.U.A., datorată în mare parte revoluției exploatărilor de șist.
Acum, după o jumătate de secol ca importator net, SUA este pregătită să devină în deceniul următor un exportator net, deoarece importurile din surse istorice scad și cererea de produse energetice de proveniență americană în străinătate crește, scrie Gregory Brew pentru OilPrice.com.
Conform previziunilor studiului World Energy Outlook realizat de International Energy Agency (IEA), SUA va deveni o forță dominantă în producția de energie în viitor, deoarece creșterea industriei de șist declanșează cel mai mare boom al producției, în peste 50 de ani.
Până în 2025, creșterea producției de gaze și petrol din SUA va transforma țara într-un exportator net de combustibili fosili, pentru prima dată din 1948. Statele Unite vor rămâne „liderul incontestabil” al piețelor petrolului și gazelor „pentru multe decenii viitoare”, potrivit la IEA.
Această previziune se bazează în parte pe calculul rezervelor recuperabile din S.U.A., în special în zona șisturilor, pe care agenția le estimează mai mari cu aproximativ 30%, până la 105 miliarde de barili.
După cum au arătat analiștii, predicția IEA înseamnă „prețuri mai mici pentru mult timp”, deoarece producția din S.U.A. depășește așteptările și satisface cea mai mare cerere la nivel mondial. În total, SUA va adăuga o producție nouă mai mare decât a făcut-o Arabia Saudită în timpul extinderii producției din această țară, între 1966 și 1981. Acest fapt va păstra, probabil, prețurile la un nivel scăzut.
Creșterea exporturilor de gaze naturale, în special de GNL, va permite SUA să devină un exportator net până la mijlocul anilor 2020, depășind Qatarul, pentru a deveni cel mai mare furnizor de GNL din lume. Exporturile de țiței vor depăși importurile până în 2027 – deși guvernul SUA a prezis că acest lucru se va întâmpla din anul 2026.
Cererea de petrol din S.U.A., care conține o cantitate mai mică de sulf și este, astfel, mai curat, va crește, pe măsură ce țările încearcă să-și reducă emisiile, să combată poluarea aerului și să respecte regulile privind aerul curat. Acest lucru ar putea provoca un salt în exporturile S.U.A. la aproximativ 4 milioane barili de petrol pe zi până în 2022, potrivit Enterprise Partners, un exportator din Golf.
Aceasta este o turnură de proporții masive, care ar putea avea un efect enorm asupra pieței mondiale de petrol și gaze. Timp de decenii, S.U.A. a reprezentat o piață de import majoră, dar acest lucru s-ar putea schimba. Deja exporturile din Arabia Saudită în S.U.A. au ajuns la cel mai scăzut nivel în 30 de ani: la 525.000 barili de petrol pe zi, de la 1,5 milioane barili de petrol pe zi acum un deceniu.
În timp ce cauza pe termen scurt a fost reducerea producției saudite, ca parte a acordului de limitare a producție al OPEC, creșterea producției din S.U.A. ar putea determina ca acest declin al importurilor din Arabia Saudită să devină permanent, deși este puțin probabil ca transporturile din Arabia Saudită să înceteze cu totul. S.U.A. este o țară mare, iar condițiile de cerere și ofertă variază în diferite regiuni.
Barilul saudit va rămâne competitiv și atât timp cât Arabia Saudită își păstrează rafinăria din Motiva, Texas, importurile din Arabia Saudită vor continua, deși la o rată redusă. Furnizările către Motiva din surse saudite s-a ridicat la doar 36% din total, mai mult petrol fiind livrat din Irak.
Saudiții nu par foarte îngrijorați de cota lor de piață din SUA, aflată în scădere. Ei deschid piețele asiatice – în special din China și India – pentru a-și satisface nevoile viitoare. Potrivit planului economic Vision 2030, creat de prințul Mohammed bin Salman, economia saudită se va îndepărta de dependența de producția de combustibili fosili, diversificându-se, în încercarea de a deveni mai flexibilă și mai puțin vulnerabilă la șocurile de preț.