Pentru a doua săptămână la rând, indicele Bloomberg Commodity s-a tranzacționat foarte sus. Mărfurile par să-și fi găsit ritmul, după o pierdere de 10% în luna iunie, când a început ”războiul comercial” ce a dus la scăderea cererii și a creșterii, implicit, conform Saxo Bank.
Săptămâna trecută energia a crescut cu 2.4%. Prețul petrolului a crescut, dar va rămâne în marje, din cauza sancțiunilor împotriva Iranului.
Corecția prețului petrolului – ajuns sub 80 USD /baril – pare să se apropie de final. Acest lucru e susținut de o combinație de factori: războiul comercial, cererea mai crescută. Tensiunile cu siguranță vor alimenta ideea că creșterea economică globală va avea de suferit, iar economiile emergente vor în primul val al consecințelor negative (ele sunt deja afectate de costul dolarului și de creșterea costului datoriilor lor externe în această valută).
Libia și Canada au rezolvat problema întreruperilor la livrare; în plus, câteva state din Consiliul OPEC de Cooperare în Golf – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit – au reînceput să crească producția și exportul.
”Prin urmare, fondurile hedge au lichidat multe poziții pe țiței Brent, motiv pentru care ne menținem părerea că prețul petrolului va oscila între 70-80 USD /barilul. Există o plasă de siguranță sub acest preț creată de anumite riscuri legate de stocuri, în pofida producției crescute începute de statele menționate mai sus plus Rusia. Peste 80 USD … ar fi destul de dificil să vedem un asemenea preț, mai ales în contextul unui război comercial extins”, spun analiștii Saxo.
”Să nu uităm nici de contextul politic. Trump are o luptă de dus – vin alegerile midterm. După ce primele tensiuni comerciale i-au afectat alegătorii – producătorii de soia și porumb, ultimul lucru pe care și l-ar putea dori ar fi să vadă explodând prețurile la benzină. În această logică, nu excludem o posibilă ”deschidere” a rezervelor strategice de petrol”.
Potențialul maxim al prețului pe care Saxo îl estimează în acest moment este de 76,33 USD /baril.