Bosch a fost de acord să plătească aproximativ 327.5 milioane de dolari pentru a pune capăt acuzațiilor din SUA, conform cărora compania a jucat un rol important în scandalul emisiilor Volkswagen (VW).
Înțelegerea civilă, care include plăți în numerar către unii proprietari de vehicule diesel VW, soluționează pretențiile formulate în SUA împotriva trustului german de componente auto.
Însă Bosch, companie fondată în 1886, una din cele mai cunoscute mărci din Germania, mai are de înfruntat cel puțin încă anchetă penală în afacerea VW. Procurorii din Stuttgart, unde este sediul companiei, investighează un număr de angajați ai Bosch, potrivit Financial Times.
Bosch a declarat că „va continua să-și apere interesele prin toate celelalte proceduri de drept civil și penal. . . în Germania și în alte țări”.
VW a recunoscut în septembrie 2015 că fabricantul de componente german a echipat vehicule diesel din SUA cu un software ilegal denumit ”dispozitiv defensiv”, care a servit pentru a minimiza emisiile nocive de oxizi de azot din testele oficiale.
Iar Bosch a recunoscut la scurt timp după izbucnirea scandalului că a furnizat o componentă – cunoscută ca unitate de control electronic diesel 17– pe care VW a folosit-o pentru a trece fraudulent testele de laborator.