Acasă » Interes general » Scenariul PAC: Net-zero până în 2040, pentru a îndeplini obiectivele europene de la Paris

Scenariul PAC: Net-zero până în 2040, pentru a îndeplini obiectivele europene de la Paris

1 iulie 2020
Interes general
energynomics

UE nu are cum să își îndeplinească în prezent obligațiile asumate prin Acordul de la Paris privind emisiile și limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5°C, potrivit Energypost.eu.

CAN Europa și Biroul European de Mediu (EEB) au prezentat, însă, un scenariul compatibil cu Acordul de la Paris (PAC), conceput pentru a rezolva această problemă. Scenariul a fost creat prin analiza atentă a contribuțiilor a peste 150 de părți interesate, inclusiv ONG-uri, oameni de știință, industrie și operatori de rețea.

Principalii doi factori sunt reprezentați de o reducere rapidă a emisiilor prin reducerea cererii de energie (în principal din clădiri), în timp ce crește capacitatea de energie regenerabilă (în principal, solară și eoliană). Obiectivul este reducerea cu 65% a emisiilor până în 2030 și atingerea unui ”net zero” până în 2040, cu zece ani mai devreme față de de viziunea generală a UE. Aproape tot cărbunele este eliminat treptat până în 2030, urmat de gazele naturale – în 2035 și petrol – până în 2040. Potrivit scenariului PAC, astfel de ținte ambițioase sunt credibile, deoarece depind aproape exclusiv de tehnologiile de tranziție matură. Articolul subliniază rolurile diferite pe care le joacă o gamă largă de soluții, inclusiv: economia circulară, modernizarea proceselor și a produselor, renovarea profundă a clădirilor, schimbarea comportamentului, electrificarea transporturilor, prețurile carbonului, solar, eolian, hidrogen, pompe de căldură, geotermal, hidroenergie și bioenergie. Autorii amintesc de unele beneficii materiale, cum ar fi modul în care eficiența energetică în urma electrificării transporturilor (consumul este redus la jumătate până în 2040) ne va permite să călătorim mai mult. Cu ajutorul unor sute de miliarde de euro alocate acum pentru a scoate Europa din recesiune, scenariul PAC ar trebui să fie, deasemenea, considerat drept ghid de investiții pentru Acordul Verde European, spun autorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *