Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară, după o ședință a coaliției guvernamentale, modificarea condițiilor de aplicare a schemei de sprijin (plafonare și compensare) pentru consumatorii de energie. Măsurile vor fi aplicate pentru lunile februarie și martie din 2022, pentru toți consumatorii, fie că sunt casnici sau industriali. „E o plafonare, nu se renunță la liberalizarea prețurilor. Impactul pentru cele două luni de zile va fi de 3 miliarde de lei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
“Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kWh”, a precizat șeful guvernului. Limita consumului pentru care va folosi acest preț va crește de la 300 kWh la 500 kWh. “Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/kWh, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 68 bani/kWh. De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, cei non-casnici, va fi plafonat prețul la 1 leu/kWh”, a explicat Ciucă.
La gaze naturale, plafonul va fi redus de la 0,37 la 0,31 lei/kWh, iar limita de consum pentru cinci luni va crește de la 1.000 la 1.500 de metri cubi. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, [majorat] de la 33% la 40%, ceea ce ar urma să conducă la un preț de 0,221 lei/kWh. De asemenea, pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici, industrie alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei/kWh, a anunțat Nicolae Ciucă.
Premierul a mai spus că aproape un milion de facturi au fost emise cu tarife greșite. ”Toate facturile emise greșit vor fi stornate și retrimise , fără ca oamenii să fie penalizați. Deciziile de plafonare se aplică de la 1 februarie. Nu există nicio problemă constituțională. E o plafonare, nu se renunță la liberalizarea prețurilor. Impactul pentru cele două luni de zile va fi de 3 miliarde de lei”, a anunțat șeful guvernului.
Modificările anunțate urmează să fie introduse printr-o ordonanță de urgență, în maxim două săptămâni. Daca evoluția prețului va produce în continuare efectele pe care le resimțim cu toții, “vom avea un proces de analiză continuu ca să putem lua măsurile adecvate”, a mai spus premierul. “A rămas ca mâine dimineață [marți, 18 ianuarie] să avem o discuție și cu furnizorii și cu distribuitorii și în funcție de această întâlnire vom stabili și celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse în ordonanța Guvernului.”
Limita la gaze creste de la 1000 la 1500 kwh? Nu mai degrabă de la 1000 mc la 1500?
Aveți dreptate! Am editat. Mulțumim pentru semnalare!