Acasă » Termo » Schema gândită de Guvern pentru susținerea CE Oltenia, în detrimentul marilor consumatori

Schema gândită de Guvern pentru susținerea CE Oltenia, în detrimentul marilor consumatori

23 octombrie 2019
Cogenerare
energynomics

Bogdan Tudorache

Marii consumatori de energie, reuniți sub sigla ABIEC, susțin că schema gândită de Guvern pentru CE Oltenia, făcută fără consultarea tuturor stakeholderilor, poate afecta sever industria din România.

”Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) atrage atenția că orice schemă suplimentară de sprijinire a sectorului energetic anulează competitivitatea industriei românești, în lipsa unor măsuri similare pentru sectoarele industriale, implementate la nivelul Uniunii Europene”, susține asociația.

ABIEC își manifestă îngrijorarea profundă privitor la demersurile Guvernului/autorităților, anunțate în presă, în legătură cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) prin care, timp de 10 ani de zile, toți consumatorii finali de energie electrică ar urma să plătească până la 10,5 miliarde de lei pentru a susține costurile cu certificatele de emisii pe care CEO trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.

„Industria se află în mari dificultăți din cauza prețului energiei electrice și al gazelor, a tuturor taxelor și schemelor de sprijin pe care este obligată să le susțină”, a declarat Marian Năstase, Președintele ABIEC. „Asistăm neputincioși la distrugerea competitivității companiilor din România chiar de propriii aleși, într-o realitate în care industria este ignorată atunci când se elaborează nenumărate strategii, programe, politici și scheme de susținere. Reprezentăm industrii care realizează produse cu valoare adăugată mare, angajăm sute de mii de oameni direct și indirect și, în ciuda rolului important pe care îl jucăm în economia României, constatăm că măsurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe piețele internaționale”, a adăugat el.

Energia este o componentă esențială pentru industria românească și de aceea membrii ABIEC au investit peste un miliard de euro în cele mai performante instalații existente la nivel global. În consecință, companiile din cadrul Asociației nu mai au mecanisme suplimentare de a eficientiza consumul de energie în procesele lor de producție. De aceea, noile taxe anunțate de Guvern vor scoate din piață companiile industriale.

Pentru că este materie primă, țările vestice consideră energia ca fiind o componentă de sprijin pentru dezvoltarea industriilor generatoare de produse cu valoare adăugată și, implicit, de bunăstare pentru angajați, pentru comunitățile din care fac parte și pentru țările respective. În România, energia este decuplată de la dezvoltarea economică și socială, fiind tratată independent, cu efecte dezastruoase în industria prelucrătoare.

”Industria este deja afectată de prețul actual al energiei electrice, momentul declanșator fiind măsurile adoptate prin OUG 114/2018 și transpuse în legislația secundară de către ANRE, măsuri care, declarativ, vin în ajutorul consumatorului casnic, însă în realitate afectează grav consumatorii industriali.

Aceste presiuni de pe piața românească se suprapun unor condiții extrem de dificile pe plan internațional, unde se înregistrează supraproducție, recunoscută la nivel global. De altfel, Uniunea Europeană a luat decizia politică de a susține marile sectoare industriale, care angajează milioane de oameni și care au o contribuție majoră în Produsul Intern Brut al UE. În consecință, ABIEC solicită autorităților competente consultarea cu marii consumatori industriali și cu toate părțile afectate de noi scheme suport”.

1 thoughts on “Schema gândită de Guvern pentru susținerea CE Oltenia, în detrimentul marilor consumatori”

  1. Poate ar fi fost corect sa vorbiti cate ceva si despre modul in care sunt organizati producatorii , in asa fel incat sa aiba in realitate o piata concurentiala.Sigur nu este problema dvs, necazul ca nu e al nimanui, asa ca nu va mai plangeti.In curand s-ar putea mari surprize cu pretul enrgiei electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *