Acasă » Interes general » Dezvoltare profesională » Școala de vară Energy Policy Group 2021 – Transformare inteligentă în sectorul energetic

Școala de vară Energy Policy Group 2021 – Transformare inteligentă în sectorul energetic

Gabriel Avăcăriței

Cea de-a patra ediție a Școlii de vară a Energy Policy Group, ‘Transformare inteligentă în sectorul energetic’, a avut loc între 26 și 30 iulie. Din cauza condițiilor speciale privind călătoriile și întâlnirile în persoană care persistă și în acest an în contextul pandemiei de COVID-19, Școala de vară EPG a fost organizată exclusiv online.

Ediția din acest an a abordat modul în care investițiile și fluxurile financiare adecvate unui parcurs către emisii reduse de gaze cu efect de seră și o dezvoltarea care să țină cont de schimbările climatice pot fi încurajate prin pachetele de redresare economică. Astfel de decizii vor contura infrastructura economică și energetică pentru deceniile următoare și vor determina cu siguranță dacă lumea are șansa de a-și îndeplini obiectivele pe termen lung în materie de energie și climă. În acest context, o atenție specială a fost acordată digitalizării și tehnologiilor inteligente, precum și înțelegerii potențialului pe care îl oferă eficiența energetică pentru a permite un sistem energetic sigur și durabil, oferind în același timp atât beneficii sociale, cât și de mediu.

Atestat și cuantificat științific, procesul de schimbare climatică reprezintă realitatea în care trăim. Deși corelația dintre emisiile cu impact asupra mediului și efectele climatice nu este liniară, adaptarea ar trebui să fie piatra de temelie a viitoarelor politici publice. Pentru a avea un mediu înconjurător durabil, printre cele mai disputate subiecte din timpul Școlii de vară au fost impactul pachetului legislativ Fit for 55 și modul în care acesta va transforma geopolitica, rolul hidrogenului pentru industriile cheie și, de asemenea, parcursul spre decarbonizare de la Protocolul de la Kyoto (1998) la Acordul de la Paris (2015) și la Acordul Climatic European (2019).

Reunind 14 participanți din România și alte cinci țări cu vorbitori experimentați și bine-cunoscuți, programul de 5 zile a fost dedicat inițiativelor de decarbonizare prin intermediul surselor regenerabile aflate în centrul tranziției către un sistem energetic mai puțin dependent de carbon și mai durabil.

Datorită conținutului și structurii sale, programul le-a permis participanților să înțeleagă sectorul energetic în întreaga complexitate și le-a oferit o platformă de interacțiune și socializare. Din nou, am mai pus o cărămidă la comunitatea noastră mulțumită unui grup remarcabil de participanți angajați și dedicați obiectivului comun de a atinge o transformare inteligentă a energiei.

Școala de vară este unul dintre programele educative emblematice ale EPG concepute pentru studenți și profesioniști la începutul carierei pentru a le oferi o cunoaștere aprofundată despre elementele fundamentale ale sectorului energetic, o mai bună înțelegere a tendințelor energetice globale, precum și a oportunităților și provocărilor viitorului. În același timp, Școala de vară EPG este o oportunitate excelentă pentru studenți și tineri profesioniști din întreaga lume să interacționeze, să dezbată și să se întâlnească pentru a construi o comunitate.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *