Marile tendințe globale se fac simțite în România prin intermediul companiilor multinaționale care propun pieței locale soluții tehnologice și modele de afaceri testate în alte părți ale lumii. Pentru a deveni realități puternice, tendințe precum stocarea energiei sau mobilitatea electrică, mai au nevoie de înțelegere și susținere din partea marilor companii românești, precum și din partea autorităților de reglementare. În cazul stocării, avem deja un demaraj solid; mai trebuie ca presiunea din partea industriei să pună în mișcare decidenții din legislativ și reglementare.
Transelectrica, Eaton și Stratum Enclosures au participat la prima ediție a Energy Breakfast Club din acest an, cu prezentări și lămuriri bine primite de cei peste 65 de buni cunoscători din asistență.
Mihai Marcolț, Șef Serviciu Cercetare Inovare, Transelectrica, a deschis discuțiile cu câteva considerații privind proiectul CrossBow, finanțat prin programul „Horizon 2020” al Comisiei Europene, care își propune utilizarea în comun a resurselor pentru promovarea gestionării transfrontaliere a energiilor regenerabile și a unităților de stocare. „Stocarea nu trebuie privită doar din punct de vedere macro, adică implementată de către un OTS sau producător de energie, ci și din punctul de vedere al rezolvării problemei alimentării unor zone izolate”, a spus Mihai Marcolț, care s-a mai referit la nevoile și instrumentele (tehnologice și de reglementare) identificate până în prezent.
Există modele funcționale
Cel mai important este că în acest moment tehnologia începe să se maturizeze și să își atingă pragul de recuperare a unor investiții inițiale în partea de cercetare-dezvoltare; astfel, prețurile vor fi în scădere, consideră Mihai Marcolț. “În momentul de față, punctele slabe pentru implementarea acestui concept nu vin din zona echipamentului în sine. Pentru implementarea conceptului la nivel național este nevoie de legislație care să reglementeze corect această tehnologie și schema de subvenționare aferentă.”
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI MARCOLȚ
Reprezentantul Transelectrica a precizat că, la nivelul Uniunii Europene, există modele funcționale ce pot fi analizate și împrumutate ca model pentru implementarea acestui concept și “pentru evitarea unor pași incipienți care sunt supuși erorilor”.
Eaton – ofertă pentru toate tipurile de beneficiari
Cătălin Crivineanu, Partner Account Manager, Power Quality Department, Eaton România a pornit de la avantajele multiple cu care vin soluțiile de stocare a electricității.
Economii
- Reducerea vârfurilor de sarcină
- Securitatea aprovizionării
- Mutarea sarcinii / Managementul cererii
Optimizarea activității
- Intergrarea regenerabilelor
- Sursă de alimentare de rezervă
- Respectarea reglementărilor
Generarea de venituri
- Prin reglarea frecvenței
- Prin furnizarea de energie la comandă
Piața de stocare a energiei electrice cu tehnologii pe bază de baterii are o prognoză de creștere extraordinară într-o zonă geografică extinsă care include Europa, Orientul Apropiat și Africa. Oferta lansată de Eaton beneficiază de expertiza cumulată a trei lideri în zonele critice pentru stocarea energiei: Eaton este lider in UPS-uri cu o tradiție de neegalat în soluțiile de stocare, Nissan este unul dintre lideri în producția de vehicule electrice, care livrează de 15 ani baterii Li-Ion de încredere, iar AES este lider global în ce privește soluțiile de stocare a energiei în baterii instalate.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN CRIVINEANU
Cătălin Crivineanu a insistat asupra faptului că soluțiile Eaton sunt scalabile, de la nivelul unei gospodării, până la cel al marilor parcuri de generare din surse regenerabile.
„În România suntem la început de drum, dar avem toate soluțiile în portofoliu”, a precizat Cătălin Crivineanu. “Pentru o casă obișnuită, soluția de stocare poate fi amplasată pe un perete de rezistență, costă 4.000-4.200 de euro și vine cu o garanție de 5 ani.” Asemenea soluții se vând, mai ales în locurile conectate la rețea, unde beneficiarul poate vinde în rețea excedentul de producție, îmbunătățind astfel substanțial calculele privind recuperarea investiției, a explicat reprezentantul Eaton.
Stratum Enclosures produce în România, livrează în toată lumea
Bogdan Cristian Cojocaru, Business Development Manager la Stratum Enclosures a prezentat soluțiile personalizate pe care compania le poate oferi beneficiarilor.
„Noi suntem un T-ESCO, adică un ESCO telecom, fiindcă producem energia în colaborări contractuale de tip SLA – service-level agreement. În sectorul telecom, SLA ajunge la 99,998%, adică un downtime [durată de nefuncținare, n.r.] de 10 minute pe an”, a explicat Bogdan Cristian Cojocaru. În general, Stratum Enclosures folosește energie regenerabilă (solar, prin panouri fotovoltaice) și generatoare de curent continuu ca sistem de rezervă. Sistemele sunt produse la fabrica din București, iar 99% din producție pleacă la export.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN CRISTIAN COJOCARU
“Numai în Nigeria, unde infrastructura nu este prea dezvoltată, am instalat peste 25.000 de sisteme de producere locală și stocare a energiei”, a mai spus Bogdan Cristian Cojocaru.
Ca parte a grupului IPI Group Holding din 2011, Stratum Enclosures poate nu doar să proiecteze și să producă soluțiile de stocare, dar și să evalueze fezabilitatea unei asemenea proiect, să le instaleze și să asigure întreținerea și optimizarea sistemelor.
Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 65 de experți, reprezentanți ai #better, ABB, AFEER, AMS Romania, AON România, ATIPIC Transfer Pricing Solutions, Bioterpena System, C Geangu Consulting, Caranda, Construct Edil, Eaton, Edusa Green Energy, EfdeN, Emerson, Endress Group, EnergoBit, Enevo, Federația Patronală Petrol și Gaze, Fundaţia Greenpeace CEE România, Hydro Systems, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Olt Piess, OMV Petrom, Phoenix Contact, Photon Energy Operations, Samsung, SGS România, Stratum Enclosures, Talent Reserve, Transelectrica, We Translate.
Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Eaton România, Stratum Enclosures, Petrotel LUKOIL.
Parteneri media ai evenimentului au fost Radio România Actualități, Klarmedia.
Participare
În 2018, energynomics.ro va organiza 10 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.
Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!
Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.
Din postura de gazdă, începând cu ora 09.00, energynomics.ro pune la dispoziție moderatorul și cafeaua, propune tema și lansează invitațiile către speakeri. Aceștia sunt selectați dintre cei mai buni cunoscători ai tematicii și devin responsabili cu provocările intelectuale și organizarea ideilor. Prezentările nu depășesc 20 de minute și se doresc a fi puncte de pornire pentru dinamice schimburi de idei și perspective.
Clubul se închide la ora 13.