Acasă » Electricitate » Se caută proiecte de eficiență energetică

Se caută proiecte de eficiență energetică

15 octombrie 2020
Electricitate
energynomics

Acum este momentul să ne transmiteți proiectele de eficiență energetică pe care le-ați pregătit, a îndemnat Daniela Barbu, Directoarea Direcției Eficiență Energetică DEE, din cadrul Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – MEEMA. Prezentă la conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – furnizori, soluții, beneficii”, organizată pe 6 octombrie, de Energynomics, Daniela Barbu a prezentat ultimele informații cu privire la programul Electric-UP și la mecanismele de finanțare europene. La rândul lor, ceilalți vorbitori invitați au prezentat câteva dintre proiectele finalizate conturat imaginea de moment și au răspuns la întrebările lansate de participanții în asistență, peste 170 de persoane înscrise în platforma online MyConnector. Evenimentul a fost susținut de Euroelectric, Signify și Phoenix Contact.

Regulamentele ar putea fi aprobate până la finalul lunii

Regulamentul de atestare a managerilor și auditorilor energetici ar putea fi aprobat până la finalul acestei luni, a estimat Daniela Barbu, Directoarea Direcției Eficiență Energetică DEE. “Depindem de o Ordonanță de Urgență care urmează să intre în ședința de Guvern, poate chiar luni [12 octombrie, n.r.], pentru că are avizele tuturor celorlalte ministere. Imediat ce avem Ordonanța de Urgență, vom da drumul la regulamente care vor fi aprobate prin ordin al ministrului”, a precizat Daniela Barbu.

De asemenea, domnia sa a făcut un apel către cei interesați să se mobilizeze pentru a realiza și transmite în timp util proiecte de investiții care ar putea fi finanțate din bani europeni.

DESCARCĂ PREZENTAREA DANIELEI BARBU

Pentru fondul de modernizare a fost postat un anunț pe site-ul ministerului și până pe 15-16 octombrie se așteaptă din piață o listă de proiecte investiționale, a spus directoarea DEE. Pentru fondul de inovare, apelul de proiecte este deschis până pe 29 noiembrie, iar proiectele se depun direct la Comisia Europeană. “De asemenea, am postat pe site-ul ministerului informațiile utile în această privință”, a adăugat Daniela Barbu.

Stația de trigenerare dezvoltată de Continental are o eficiență de aproximativ 90%

Stația de trigenerare dezvoltată de Continental împreună cu Centrica are o eficiență de aproximativ 90%, a spus Petru Demian, Plant Facility manager, Continental Automotive Romania. Sistemul clasic de trigenerare presupune folosirea gazului pentru producerea de energie electrică și termică – încălzire și răcire. Centrala acoperă 50% din totalul electricității consumate de fabrică și 100% din energia termică.

”Generatorul poate produce 1,5MW de energie electrică. Producem și energie termică, 1,7MW – folosită pentru încălzire pe perioada iernii, iar pe perioada verii, pentru producerea apei răcite, necesară consumului fabricii. Sistemul de trigenerare are o eficiență de aproximativ 90%, în vreme ce sistemele clasice au o eficiență de 30-35%. Am redus, astfel, și emisiile de CO2, iar sistemul este complet automatizat, accesat la distanță – aș putea spune, autonom. Lucrăm cu generatorul electric tot timpul, în proporție de 98%, iar energia termică este integral folosită în cadrul firmei. Pe lângă reducerea de emisii de CO2, reducem și pierderile asociate rețelelor electrice”, a spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI PETRU DEMIAN

Perioada de recuperare a investiției unui astfel de sistem este de aproximativ patru ani. Stația asigură, de asemenea, protecția împotriva întreruperilor de electricitate sau variațiilor de tensiune din rețea, evitând astfel producția de rebuturi.

Roxana Șunică, Signify Romania: Nu mai putem vorbi de iluminat fără digitalizare

Iluminatul este o resursă importantă, când vine vorba de eficiență energetică, iar în ultimii ani nu se poate vorbi de iluminat fără digitalizare, a spus Roxana Șunică, Business Development Manager Public Sector, Signify Romania.

”Marea schimbare a jocului a avut loc în 2008, la nivel internațional, prin apariția echipamentelor de iluminat cu LED. Ele au dus la o creștere a eficienței energetice față de iluminatul convențional de peste 50%. Tehnologia de ultimă oră a dus la scăderea poluării. Așa cum știți, deși este mai eficient față de cel clasic, iluminatul fluorescent este poluant, pentru că folosește mercur. Apoi a urmat revoluția întregului sistem de iluminat, digitalul și internetul făcându-și simțită prezența”, a spus reprezentanta Signify. „Am dezvoltat un sistem numit ‘Trulifi’, care asigură prin iluminat un internet de calitate. Sunt aplicații foarte utile și interesante pentru zona de birouri, pentru spații aglomerate, cum ar fi un stadion, într-un hotel, într-un business center unde e nevoie de internet sigur și de calitate.”

DESCARCĂ PREZENTAREA ROXANEI ȘUNICĂ

Iluminatul conectat eficientizează și mai mult sistemul centralizat, cu un consum optimizat în funcție de perioadă și modificare instantanee a intensității în cazul unor incidente. Astfel, în comparație cu sistemele convenționale, se realizează o eficiență de până la 80% a consumului energetic.

Signify (fostul Philips Lighting) este liderul mondial în domeniul iluminatului convențional, cu LED, dar și în domeniul iluminatului conectat, cu activități în 70 de țări și 32.000 de angajați.

Stații de încărcare pentru vehiculele electrice – mai mult decât niște cutii negre

Euroelectric a lansat anul acesta două noi stații de încărcare pentru vehiculele electrice și va lansa un al treilea model DC în primăvara anului 2021, a anunțat Marius Șurlea, CEO Euroelectric. ”Am reușit să ne atingem țintele într-o bună măsură, cu o cifră de afaceri de 3,6 milioane de euro în anul 2019 și peste 4 milioane de euro în 2020”, a mai spus el.

Euroelectric s-a înființat în anul 2003, o perioadă în care exista multă teamă față de a face ceva nou. “Am început cu instalații electrice în construcții civile și pas cu pas ne-am dezvoltat, ne-am perfecționat în această zonă. Acest lucru ne-a permis, mai târziu, să accesăm câteva programe de finanțare, care ne-au adus tehnologii la vârf pentru vremea respectivă pentru încercări și verificări ale instalațiilor electrice”, a explicat Marius Șurlea.

Ulterior, compania s-a specializat și în proiectarea, producția, montajul și punerea în funcțiune a stațiilor de încărcare pentru vehiculele electrice. În ultimii 4 ani, compania a investit circa 1,5-2% din cifra de afaceri în partea de inovare și cercetare-dezvoltare, întărindu-și relația cu mediul universitar.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MARIUS ȘURLEA

Euroelectric are în plan și construcția unei platforme de sharing pentru stațiile electrice în proprietate. ”Toate stațiile sunt testate în mod real, cu ajutorul unui autoturism electric, cu câteva cicluri de încărcare, înainte de a merge către client… Nu sunt niște simple cutii negre”, a adăugat el.

Lepinzean, Phoenix Contact: Digitalizarea a schimbat total industriile

Digitalizarea a schimbat total industriile, devenind un punct de turnură în eficiența energetică. În plus, noile obiective ale Uniunii Europene vor transforma radical modul în care producem și utilizăm energia, a spus Cătălin Lepinzean, Business Development Manager, Phoenix Contact.

Phoenix Contact este un partener dedicat soluțiilor creative, în tot ceea ce înseamnă automatizări, inginerie electrică și tehnologii de conectare.

Phoenix Contact s-a adaptat cu produse pentru digitalizare în producția și transportul energiei, producția auto și subansamble, infrastructură, transportul apei, industria de proces pentru petrol și gaze, electronică industrială și multe alte procese, cum ar fi automatizarea și managementul clădirilor.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN LEPINZEAN

”Digitalizarea este un cuvânt-cheie și în atingerea țintelor de eficiență energetică. Pentru a realiza astfel de obiective – în care vorbim de reduceri de costuri, economii de resurse, reducerea poluării – avem nevoie să contăm pe monitorizarea și interpretarea corectă a parametrilor”, a mai spus el.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – furnizori, soluții, beneficii” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Euroelectric, Signify și Phoenix Contact.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 170 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum 3M, ABB Asea Brown Boveri, ABMEE, ACE Industrial Software Solutions (AVEVA distribuitor), ACUE, Adrem Engineering, AEEPM – Agency for Energy Efficiency and Environmental Protection, AFEER, Agricloud, Amber Technologies, Andel Ltd, ANRE, Apă Canal Sibiu, APIA – Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, APIA Consult, ARC Electronic – Sonepar Romania, ATA, Autmobile Dacia, Azomures, BCR, BF Romania, Bosch Rexroth Sales, Business France, Celco SA, Celestrica Romania, Centrica Business Solutions, Chimcomplex, Ciech Soda Romania SA, Claritech SRL, Cluj Innovation Park, CMT Elec, CNR-CME, Colterm Timisoara, Compania Aquaserv, Tg. Mures, Compania de Apa Arad SA, Complexul Energetic Hunedoara – Electrocentrale Deva, Cooperativa de Energie, DaniSan Consult, East Solar Electric SRL, ECI Projects, EcooLogica Naturii SRL, EGGER Romania, Electrolux, Electromagnetica, Electrotehnica Consult SRL, Elsaco ESCO, Enel X, Energie Finanzierung und Kapital, Energo ESCO, Energy Serv, EnergyPal România SRL, Eneria Romania, ENGIE Building Solutions, ERA, ETA2U, Etex Building Performance, Euroelectric, Exe Green Holding, Eximprod Grup, Expert connection, Finacon, Finder Romania, FPPG, G.M.Cantacuzino, Garanti BBVA, Hach-Lange, Hager, Hidroelectrica, Holcim(Romania) SA, Hs Timber Productions, ICI Bucuresti, INCDTIM Cluj-Napoca, InCrys, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, ISPH Project Developement, Jolieville, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, LafargeHolcim, Liberty Steel Galati, Linde, Ludan, MEN Industry Group, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului Afaceri, National Agency for Research and Development, National Institute for Research and Development in Informatics, ICI Bucharest, Netlinx Systems SRL, Nuclearelectrica, Obrist Eastern Europe, OMV Petrom, OT Strategy Consulting SRL, partnerg-i Energy Consultants, Phoenix Contact, Photomate, Photon Energy Romania, Preh Romania, Proiect RO Invest Capital, QEtics, RADET Constanta, Radio Romania, Renewables Consulting SRL, Repom, Ringhel Team, Safetech Innovations, SAMER, Antibiotice, SC ICPE SAERP SA, SC Pomarione Comp SRL, SC TIAB SA, Schaeffler, SDEE TS, Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti, Servelect, Siemens SRL, Signify Romania, Smart Factor, SmartGrider Electric SRL, Solar Eco Systems, Solstar Energy Pro SRL, Somplast S.A. Năsăud, Sora Automatizari, Standard grup 4 term, Sunrise Trade, TECHNOSAM SRL, Termoficare Oradea SA, Tibimar Comimex srl, TomTom, Transelectrica, Transgaz, Transylvania Energy Cluster, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Petrol Gaze Ploiesti, UPRUC CRE SA Făgăraș, US Embassy to Romania, Bucharest, Vestra Insustry, Zazi Nordic Business, Zentiva, Zoppas Industries Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *