Acasă » Regenerabile » Eolian » Sebastian Enache: Energiile regenerabile sunt sigure, sunt curate şi ajută la decarbonizare

Sebastian Enache: Energiile regenerabile sunt sigure, sunt curate şi ajută la decarbonizare

10 iulie 2015
Eolian
energynomics

Acesta este transcriptul mesajului transmis de Sebastian Enache, business development manager, Monsson Group, cu prilejul Energy Strategy Summit, desfăşurat pe 4 iunie la Palatul Cantacuzino din Buşteni.

Bună ziua şi mulţumim pentru invitaţie, organizarea este excelentă şi am participat cu interes până acum. Am văzut foarte multe puncte de vedere interesante, majoritatea pertinente şi corecte.

Pot să va spun că suntem în piaţă de când a fost ridicată prima turbină eoliană, suntem pe piaţă de când a fost primul panou fotovoltaic, aşa că am crescut cu piaţa şi spun eu că până la un anumit moment am şi ajutat-o să crească. O întâmplare haioasă este faptul că atunci când am pus prima turbină eoliană nimeni nu ştia ce autorizaţii să ne ceară. Acum am ajuns la un nivel de birocraţie foarte mare, la un Guvern care în fiecare zi aduce modificări, o lege care se schimbă permanent şi sper eu că totul va fi din ce în ce mai bine sau modificările vor fi spre mai bine.

Până acum cu bucurie şi cu necaz va pot spune că am observat în panel-urile anterioare faptul că toţi au aceeaşi problemă: instabilitate, nesiguranţă, toată lumea vorbeşte despre un mix energetic corect, domnul [Mihai] Albulescu a spus 3 lucruri foarte interesante, acum fiecare le-a înţeles cum a vrut: 1. Energie sigură; 2. Energie curată şi 3. Mediu energetic competitiv.

Din câte înţeleg eu, energiile regenerabile sunt şi sigure, sunt şi curate, ajută şi la decarbonizare, un termen foarte des auzit astăzi, dar ele sunt tot timpul pe ultimul plan, nu facem o dezbatere ca să ne plângem, ci pur şi simplu să aducem în discuţie nişte puncte de vedere. Având în vedere că discutăm despre strategia energetică, consider că este foarte important să avem viziunea, celebra viziune despre care s-a discutat, dar trebuie să ne şi gândim ce facem şi cum păstrăm sursele de energie pe care le avem acum. Avem cărbuni, care se termină, avem petrol, avem gaze, toate se termină. Ca şi strategie europeană, fiecare ţară trebuie să fie cât mai independentă din punct de vedere energetic, iată că România are această posibilitate. Din punctul nostru de vedere, o strategie coerentă şi completă ar trebui să meargă pe două căi. Una dintre căi este cum să facem un management al resurselor existente, cât mai performant ca să ne ajungă cât mai mult timp şi să obţinem cât mai mulţi bani din resursele pe care le avem. Asta nu înseamnă să le consumăm pe toate acum, să le consumăm pe toate intern. Un alt punct care este foarte important şi pe care noi îl susţinem din punct de vedere al strategiei este faptul că până în 2020 exporturile de energie trebuie să crească până la 100%. Este obligatoriu să folosim toate sursele pe care le avem şi să putem să ne integrăm în toate pieţele pe care putem să ajungem, nu să producem doar localizat şi să consumăm aici.

Un prieten al regenerabilelor, un prieten strategic al regenerabilelor, este nu domnul [Remus] Borza, ci energia hidro în general, însă am văzut astăzi o apropiere a Hidroelectrica de sursele regenerabile, o recunoaştere a faptului că în momentul când au intrat regenerabilele pe piaţă preţul de energie a scăzut, nu la consumatori e adevărat, dar piaţa de energie se vede clar cum a scăzut. De ce? Într-un fel e logic: cu cât ai mai multă producţie, cu atât scade preţul. Şi un alt aspect pe care nimeni nu-l scoate să spunem la lumină este faptul că în ultimii 5-10 ani tehnologiile pe care le-am instalat noi în România sunt ultimele tehnologii, sunt cele mai performante, iar din punct de vedere al calităţii energiei suntem, să spunem, mult peste alte surse de energie. Ca şi target, noi trebuie să avem, este părerea mea şi a celor din industrie şi cu siguranţă mai sunt şi alţii de aceeaşi părere, trebuie să ne uităm la trend-ul ţărilor din Uniunea Europeană, trebuie să vedem că toate ţările din Uniunea Europeană cresc cantitatea de energie regenerabilă, se bazează foarte mult pe o dezvoltare a energiior regenerabile pentru că îşi păstrează sursele proprii pentru cât mai mult timp. Cred eu că un target uşor sau greu de atins, poate să fie ca până în 2050, 50% din total să foe energie regenerabilă, iar pentru restul un mix energetic corect care să ajute cărbunele – să-l folosim cât mai puţin şi să-l conservăm cât mai mult -, nuclear, hidro, regenerabile şi gaz ar fi o soluţie excelentă.

1 thoughts on “Sebastian Enache: Energiile regenerabile sunt sigure, sunt curate şi ajută la decarbonizare”

  1. Energy Market Advisors

    Intentiile sunt bune, dar EMA se indoieste ca se vor realializa alte capacitati de interconexiune care sustina o crestere atat de importanta a exporturilor, pe langa faptul ca desi Serbia, Ungaria si Moldova sunt deficitare, Bulgaria si Ucraina sunt excedentare. Consumul lor ne ajuta intr-o oarecare masura, dar un cablu cu Turcia, de care se vorbeste din 1900 toamna, ar fi probabil cel mai util. Dl Enache are dreptate. Daca cineva se aventureaza si reuseste sa realizeze o analiza a felului in care pretul a scazut dupa conectarea proiectelor de energie regenerabila, credem ca aceasta valoare ar fi foarte de aproape de 35 lei/MWh, daca nu peste aceasta. EMA a mentionat valoarea de 35 lei/MWh pentru ca aceasta este valoarea luata in considerata la calculul cotei de energie regenerabila din totalul consumlui brut estimat acceptata pentru achizitia de certificate verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *