Acasă » Regenerabile » Sebastian Staicu: BCR a încorporat sustenabilitatea în dimensiunea strategică – urmează nivelul operațional și de creditare

Sebastian Staicu: BCR a încorporat sustenabilitatea în dimensiunea strategică – urmează nivelul operațional și de creditare

1 iulie 2022
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Tranziția energetică înseamnă pentru bănci trasarea unor noi linii dirijate de sustenabilitate, iar BCR a reușit să încorporeze sustenabilitatea în dimensiunea strategică, a spus Sebastian Staicu, Project and Leveraged Finance Manager, Energy & Infrastructure Finance, BCR, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

”În prezent are loc tranziția de la o economie bazată pe consum la o economie verde și o economie circulară. Punctul de inflexiune al acestei paradigme este Green Deal-ul, pact semnat în 2019. Banca noastră a încorporat sustenabilitatea în dimensiunea strategică – deci, din punct de vedere strategic, noi am implementat aceste principii, iar acum vrem să le implementăm la nivel operațional și la nivelul activității de creditare”, a spus el.

Iar activitatea de creditare se schimbă, întrucât are loc o redirecționare la nivel european a capitalului. ”Asta înseamnă redirecționarea fondurilor europene, redirecționarea banilor de pe bursă, redirecționarea banilor de la bănci – către activități sustenabile”, a adăugat Staicu.

Taxonomia trasată de Uniune oferă direcția și sensul activităților sustenabile. ”Această taxonomie este bazată pe 6 obiective de mediu ale UE, iar ele, în bază, sunt de bun-simț: adresează ideea ca tot ce produci să fie durabil, să fie cu o perspectivă pe termen lung. Adresează ideea de a nu polua, adresează ideea de a fi reparabil, adresează ideea de a fi cât mai eficient din punct de vedere al resurselor consumate… Taxonomia cuprinde un nomenclator cu toate activitățile relevante, cu criterii tehnice – dorința este ca această tranziție să fie realizată apelând la știință, taxonomia fiind așa-numită bazată pe știință (science-based)”, a adăugat el.

Taxonomia este un document în lucru și se va schimba la fiecare 5 ani, în funcție de inovații și de situația pieței. ”Această tranziție către o economie verde și eficientă din punct de vedere al resurselor consumate, presupune, la o primă analiză, electrificarea economiei și energii regenerabile. Această electrificare și tranziție presupun schimbări majore de toate tipurile. Sistemul de transport și distribuție trebuie să se modifice. Consumatorul începe să aibă un alt rol, mai activ, în piața energiei. Avem nevoie de anumite mijloace, de exemplu pe partea de furnizare, pentru ca în orele cu cerere mare de energie consumatorul să fie motivat să nu consume. E nevoie ca marii consumatori să poată să se oprească sau să planifice producția astfel încât să echilibreze sistemul energetic național. Înseamnă o mulțime de schimbări care trebuie făcute cu grijă. Această tranziție nu este deloc ușoară, dar ea promite să ne pună într-o poziție mai bună”.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *