Acasă » Electricitate » Sebastian Staicu (BCR): Decarbonarea industriei este imposibilă fără subvenții

Sebastian Staicu (BCR): Decarbonarea industriei este imposibilă fără subvenții

19 mai 2023
Electricitate
energynomics

Reducerea amprentei de carbon din sectorul industrial este imposibilă fără subvențiile din partea Comisiei Europene, dar băncile pot contribui la aceste cheltuieli prin credite sau prefinanțări.

”Noi credem că decarbonarea și tranziția energetică se pot realiza doar cu subvenții, iar noi, ca bancă, dorim să fim co-finanțatori”, a declarat Sebastian Staicu, Structured and Sustainable Finance la BCR, în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.

„Vrem să susținem planuri serioase, realizabile, planuri sănătoase. Nu vrem să concurăm fondurile europene, ci vrem să co-investim. Pentru a ajunge la decarbonare este extrem de important ca industria să ia măsuri de eficiență energetică. Este modul cel mai simplu și mai ieftin prin care industria poate face asta. Iar noi vrem să ajutăm industria.”

BCR și-a creionat, în ultimii ani, o strategie de finanțare a autorităților publice și a companiilor din România interesate să investească în soluții de eficientizare energetică și diminuare a amprentei de carbon în acord cu directivele europene în domeniu.

Punctul din care a plecat acest proces a fost strategia de finanțare sustenabilă a Uniunii Europene care a creat premisele ca băncile să redirecționeze capitalul către investiții verzi și sustenabile.

Această redirecționare înseamnă, în esență, o măsură standard atât la nivel european, cât și global, ca marii finanțatori să creeze alianțe și să își asume anumite obiective, precum cel privind neutralitatea climatică a portofoliului de credite.

Alte sectoare pe care BCR le finanțează sunt investițiile în renovarea clădirilor, proiectele de producere a energiei din surse regenerabile, gestiunea deșeurilor și utilizarea acestora și agricultura sustenabilă.

Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *