Acasă » Electricitate » Sebastian Staicu: BCR urmează să lanseze un nou produs de eficiență energetică pentru companii

Sebastian Staicu: BCR urmează să lanseze un nou produs de eficiență energetică pentru companii

28 octombrie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

În proiectele finanțate de noi, BCR ține cont de strategiile și planurile naționale, dar și de modelul de afaceri. BCR urmează să lanseze un nou produs de eficiență energetică pentru companii, a anunțat Sebastian Staicu, Project Finance Manager, BCR, în cadrul conferinței ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, organizate de Energynomics.

”Produsul se adresează mai multor industrii – atât sectorului energetic, cât și industriei de bunuri, alimentară sau de real estate. Urmărim ca aceste investiții să genereze o reducere a facturii cu cel puțin 30%, pentru a avea un anumit impact”, a spus el.

În contextul Green Deal, băncile au o responsabilitate crescută în a asigura investiții verzi. Taxonomia europeană presupune o listă de activități și investiții cu criterii tehnice, care determină dacă un proiect este sau nu verde. ”Taxonomia devine o referință pentru bănci și pentru investitori. Companiile mari urmează să fie obligate, începând cu 2024, ca în rapoartele anuale, să raporteze modul în care s-au aliniat la taxonomia europeană în ceea ce privește totalitatea veniturilor înregistrate, a CAPEX-ului și a OPEX-ului”.

Împrumuturile avantajoase vor depinde tot mai mult de performanța de sustenabilitate generală a unor companii sau de ratingul de ESG (criteriile de mediu, sociale și de guvernanță), a afirmat Staicu. ”Ne uităm atât la finanțarea investițiilor verzi, cât ș la finanțarea companiilor care înregistrează performanțe ridicate în ceea ce privește sustenabilitatea”, a mai spus el.

În același timp, creșterea consumului de energie va impune noi obiective de eficientizare, iar strategiile și planurile naționale sunt foarte importante atunci când se trasează noile produse de finanțare. ”În ceea ce privește eficiența energetică, România dorește să-și atingă obiectivele de eficiență energetică pentru 2030, pe de o parte, (1) printr-o strategie de renovare pe termen lung, pe de altă parte, (2) prin măsuri aplicate la nivelul consumatorilor energo-intensivi, (3) prin dezvoltarea infrastructurii rețelei de stații de încărcare electrică și, de asemenea, (4) prin decarbonarea tuturor formelor de transport”, a spus Staicu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI SEBASTIAN STAICU

Piața energetică a viitorului reflectă schimbări majore. Se tinde tot mai mult către modelul de business energy-as-a-service (energia ca serviciu), care include producția de energie electrică descentralizată. Apar mecanisme de demand-response, rețele inteligente, case inteligente și aplicații industriale inteligente și se pune accent pe electrificarea economiei. ”Consumatorul își schimbă rolul, nu mai este pasiv, ci devine activ, vinde. Furnizorul, la rândul lui, își schimbă rolul – nu mai contează doar să vândă energie unui consumator, ci, mai degrabă, contează să preia întreaga responsabilitate de administrare a resurselor energetice și a infrastructurii energetice. Acest lucru a dat naștere acestor modele de business de energy-as-a-service”, a mai spus Staicu.

Totodată, în proiectele de finanțare a eficienței energetice prin utilizarea resurselor regenerabile pentru consumul propriu, băncile se uită foarte mult la modelul de afaceri al proiectelor regenerabile, care pot fi deținute sau luate în leasing de consumator, fie sub management extern, fie legate de contracte bilaterale de energie pe termen lung (PPA). Sunt luate în calcul diverse modele de management, inclusiv cele de tip ESCO.

Investițiile în eficiență energetică contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la îmbunătățirea competitivității întreprinderilor și la creșterea siguranței energetice. UE pune eficiența energetică în centrul strategiei sale de a transforma Europa într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Produsul BCR Eficiență Energetică se adresează companiilor private și sau de stat, pentru investiții în modernizarea echipamentelor, modernizarea liniilor tehnologice și reabilitarea termică a clădirilor, inclusiv instalațiile de cogenerare, investiții care conduc la reducerea consumului de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Conferința ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Enel X România, EnergoBit, Schneider Electric, Simtel, Wiren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *