Acasă » Electricitate » Secoșan: Afacerile externe ale Romelectro ar putea ajunge la 25%

Secoșan: Afacerile externe ale Romelectro ar putea ajunge la 25%

10 aprilie 2017
Electricitate
energynomics

Reducerea investițiilor pe piața locală și concurența tot mai acerbă din domeniul proiectelor și lucrărilor energetice duc tot mai multe firme românești către piețele externe. Romelectro nu face excepție și ar putea atinge în 2017 o pondere a cifrei de afaceri de 25-27% din lucrări externe, susține Cristian Secoşan, director general al companiei.

Una din lucrări este Termocentrala Burullus din Egipt sau liniile electrice de 220 și 110 kV (5 segmente) în Kosovo reprezintă două astfel de lucrări. ”Urmărim să ducem hub-ul de firme românești care sunt cu noi în Egipt și pe alte piețe. Vrem să avem contracte și în Arabia Saudită sau alte piețe din zonă”, spune Secoșan.

Odată cu reducerea masivă a investițiilor din România, începând cu anul 2009, concurența acerbă a dus marjele locale de profit spre valori situate sub 5%, în foarte rare ocazii acestea atingând 10%. În tot acest timp, piețele externe oferă marje de profit de 10-15% în medie, a explicat Secoșan pentru energynomics.ro.

”Anul acesta am putea ajunge chiar la o dublare a cifrei de afaceri. Vom face noi angajări, în funcție de proiecte. Sunt destul de multe companii care își propun să lucreze în afară. Noi suntem flexibili și ne adaptăm noilor condiții de piață: De la 80% lucrări pe segmentul termo, acum trei ani, acum avem 60% lucrări hidro”, susține Secoșan. ”În plus, maximizăm proiectele prin integrarea tutUror etapelor cARe le constituie”.

Romelectro, cel mai mare contractor general de proiecte complexe de energie cu capital autohton, a încheiat anul 2016 cu un profit de circa 1 milion de euro, la o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro (cifre neauditate). Pentru acest an, compania îşi propune consolidarea afacerilor în calitate de contractor general, atât pe piaţa internă, cât şi internaţională, şi o dublare a principalilor indicatori financiari.

“Anul 2016 a fost unul bun pentru Romelectro, am continuat re-ingineria internă, am accelerat acțiunile de expansiune pe piețe externe, astfel încât afacerile în 2017 vor fi semnificativ mai mari faţă de anul trecut. Pe piaţa externă suntem prezenți în Kosovo și Egipt, unde am înființat câte o sucursală şi în Arabia Saudită, unde am înființat o filială la care suntem acționar majoritar. Încercăm să ne stabilizăm cât mai bine în anumite regiuni de pe glob, unde sunt proiecte pe profilul nostru, iar apoi să ne extindem.

”În privinţa pieţei interne, aceasta încă suferă din lipsa marilor investiţii în sectorul energetic. În afară de proiectul Romgaz de la Iernut (licitaţie pe care am câştigat-o anul trecut şi la care deja am început proiectarea), investiţiile în sector s-au redus simţitor începând cu anul 2009”, a mai explicat Secoșan.

Proiecte în derulare

  • Termocentrala Burullus din Egipt (este una dintre cele trei termocentrale în construcție în această țară, care vor fi cele mai mari din lume, 4800 MW fiecare, pe gaze naturale): un contract de execuție alături de SAEM Energomontaj.
  • Stația electrică Bradu (400/220/110/20 kV), aparținând CNTEE Transelectrica, una dintre cele mai mari din sistemul electroenergetic național.
  • Axul de 400kV Anina – Reșița – Porțile de Fier, din care linia Anina – Reșița este finalizată, lucrare importantă pentru consolidarea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), de închidere a inelului de 400kV, esenţială pentru interconexiunea cu Serbia
  • Liniile electrice de 220 și 110 kV (5 segmente) în Kosovo, lucrare câștigată în urma unei licitații BERD
  • Hidrocentrala Stejaru, ce însumează o putere instalată de 210MW Proiectul de reabilitare integrală a centralei.
  • Amenajarea hidroenergetică pe râul Jiu, pe sectorul Livezeni – Bumbeşti, care mai cuprinde două centrale – CHE Dumitra, CHE Bumbeşti – şi o microhidrocentrală la Livezeni. Acest proiect necesită soluții de mare tehnicitate, precum evacuarea puterii de la CHE Dumitra, printr-un cablu submersibil ce trece prin galeria de aducţiune de la centrală, până la barajul Livezeni, pe o lungime de 7 km.
  • Termocentrala Iernut – grup nou pe gaze în ciclu combinat, de 430MW, cel mai mare proiect nou de energie electrică promovat şi demarat de o firmă de stat după 1989, și anume Romgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *