Într-un comunicat de presă comun, principalele asociații reprezentative pentru sectorul energiilor regenerabile – RWEA, PATRES și RPIA – avertizează că “supraimpozitarea veniturilor va crea pierderi imediate pentru producătorii din surse regenerabile care pot ajunge în incapacitate de plată”. Astfel, cele trei asociații se alătură celorlalte două – AFEER și ACUE – care au criticat cu fermitate unele dintre măsurile introduse și întârzierea apariției normelor de aplicare a legii 259/2021.
Sectorul energiei regenerabile consideră legitimă și necesară adoptarea unor măsuri de urgență care să atenueze impactul prețurilor mărite la energie electrică, gaze naturale și agent termic. RWEA, PATRES și RPIA “își exprimă solidaritatea cu cei afectați în această perioadă și în același timp își anunță deschiderea către un dialog real cu autoritățile responsabile pentru identificarea unui răspuns rapid și coordonat pentru oprirea creșterii vertiginoase a prețurilor, care să protejeze consumatorii casnici și industriali, cu accent în special asupra celor vulnerabili”.
În același timp, companiile atrag atenția asupra a două efecte dezastruoase ale legii 259/2021:
- Supraimpozitarea veniturilor producătorilor din surse regenerabile și exceptarea de la plata certificatelor verzi va crea serioase probleme financiare operatorilor, potențiale insolvențe și posibil chiar stoparea unor capacități de producție de energie regenerabilă
- Investițiile noi în sector vor fi amânate sau abandonate, într-un moment în care România are nevoie urgentă de noi capacități de producție de energie
„Întrucât producătorul de energie din surse regenerabile are un caracter de funcționare variabil, dat de disponibilitatea resursei, pentru a putea respecta profilul de livrare, el este obligat să cumpere energie atunci când, de exemplu, vântul nu bate. Energia necesară pentru profilare și dezechilibre este cumpărată la prețul mult crescut al pieței pentru ziua următoare sau al pieței de echilibrare. Producătorii de energie din surse regenerabile au în România cele mai ridicate costuri cu dezechilibrele din toata Uniunea Europeană. Astfel, prin supraimpozitarea venitului fără a ține cont de costurile mult crescute, producătorul din surse regenerabile poate ajunge la venit net negativ, fapt ce îl poate forța sa oprească capacitatea de producție.
Considerăm că, se impune abrogarea prevederii care impune supraimpozitarea veniturilor DOAR în cazul producătorilor ne-fosili. O eventuală alternativă poate fi o supraimpozitare a profiturilor înregistrate în mod nejustificat și nicidecum doar a veniturilor. Exceptarea operatorilor economici consumatori finali de la plata contravalorii certificatelor verzi este realizabilă doar în contextul în care se stabilește foarte clar modul de aplicare, termenele de plată, caracterul extraordinar și limitativ în timp și sursa clară de compensare de la bugetul de stat.”