Acasă » Electricitate » Sectorul privat și piețele sunt esențiale pentru transformarea industriei energetice românești

Sectorul privat și piețele sunt esențiale pentru transformarea industriei energetice românești

30 octombrie 2020
Electricitate
energynomics

Pactul ecologic european și modul în care amenință coeziunea dintre statele membre ale Uniunii Europene a fost o altă temă a conferinței din acest an “Romanian Energy Day”, organizată de Asociația Centrul Român pentru Energie. Unii dintre cei mai importanți reprezentanți ai mediului de afaceri din industria locală s-au reunit în sesiunea finală al zilei pentru a evalua capacitatea României de a se adapta la aceste noi realități.

Potrivit Ancăi Dragu, director general adjunct la E.ON România, fondurile europene vor veni prin intermediul schemelor de sprijin, dar este cu siguranță necesar ca sectorul privat să se implice în deciziile majore de pe piața energiei, precum și pentru continuarea investițiilor masive în energii regenerabile pentru a atingerea țintei din cadrul Planului național integrat pentru energie și schimbări climatice.

Carlo Pignoloni, CEO și Country Manager la ENEL România, președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană – RWEA, s-a referit la schimbările semnificative care au avut loc în România, dar a insistat că dialogul public între toate părțile interesate este obligatoriu pentru a identifica soluțiile potrivite care să fie implementate de către autorități. „Dialogul constant este, de asemenea, o condiție prealabilă pentru un cadru adecvat care să permită investitorilor privați să intervină”, a spus el, subliniind natura complexă a Pactului ecologic european, care depășește energia, pentru a avea impact asupra industriei în general, a infrastructurii și a modului în care sunt alocate fondurile UE.

Această idee a fost întărită de Varinia Radu, Head of Energy and Projects Romania and CEE Deputy Head of Energy at CMS Cameron McKenna; ea a subliniat că tranziția energetică se referă la mai multe categorii de fenomene, printre care tranziția de la sursele de energie fosile la cele regenerabile, trecerea către generarea de energie cu emisii reduse de carbon, tranziția de la un sector energetic fragmentat la un sistem mai unificat și integrat care să cuprindă petrol și gaze, încălzire, regenerabile și altele . „Reglementarea poate juca un rol important în stimularea investițiilor, cu noua lege a energiei și cu PPA-urile care transmit un semnal important. Cu toate acestea, avem nevoie de acces la rețele, de o capacitate adecvată a rețelei [de electricitate] și de finalizarea investițiilor anunțate de Transelectrica”, a încheiat ea.

CITEȘTE ȘI Acordul Green Deal reprezintă o oportunitate imensă pentru UE – concluziile conferinței Romanian Energy Day

La rândul său, Adrian Goicea, președintele Consiliului de supraveghere al Transelectrica, a dat asigurări că operatorul român de transport și sistem este foarte dedicat implementării mecanismelor Pactului ecologic european, considerat a fi coloana vertebrală a dezvoltării sectorului energetic. Mai mult, viziunea Transelectrica este de a deveni autoritatea tehnică și operațională a sistemului regional de energie, simultan cu realizarea echilibrării prin stocare.

Ondrej Safar, CEO CEZ România, a subliniat, de asemenea, importanța unui dialog strâns cu autoritățile locale și a predictibilității pe termen lung a prețului pieței, element cheie pentru ca orice proiect să fie bancabil.

Această ultimă sesiune a conferinței, moderată de Sorin Elisei, Director Industrie, Energie și Resurse la Deloitte România, a reușit să construiască o imagine de ansamblu a tranziției și transformărilor prin care trece industria energetică din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *