Pe măsură ce România înregistrează un număr tot mai mare de proiecte de energie regenerabilă, cu zeci de gigawați în proiecte potențiale care ar urma să intre în rețea, accentul se mută pe securitatea și optimizarea rețelei. În timp ce creșterea energiei regenerabile este un pas promițător spre sustenabilitate, aceasta aduce, de asemenea, noi provocări care necesită o gestionare atentă, în special în ceea ce privește integrarea stocării energiei, a declarat Dor Marian, fondator al Wiren, la conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României”, organizată de Energynomics la Londra.
Marian subliniază importanța abordării problemelor de securitate în contextul dezvoltării rapide a energiei. O soluție potențială, deja explorată în unele țări, este ca operatorul de servicii publice (OSP) să supravegheze funcționarea sistemelor de stocare a energiei. Acest cadru ar asigura punerea în aplicare a măsurilor de securitate necesare, deși ar putea implica costuri suplimentare. Marian consideră că, având în vedere randamentul financiar ridicat al stocării energiei, aceste costuri suplimentare nu ar trebui să fie o problemă greu de depășit, atât timp cât contribuie la securizarea rețelei și la asigurarea unei aprovizionări stabile cu energie.
„Trebuie să ne gândim la securitate, iar o opțiune aplicată în unele țări este ca OSP să opereze bateriile sau să creeze cadrul necesar pentru a asigura securitatea. Deși acest lucru vine cu un cost, având în vedere randamentele financiare ridicate disponibile în prezent, cred că nu va fi o problemă acoperirea cheltuielilor suplimentare pentru a asigura funcționarea sigură a centralei”, a declarat Marian.
În următorii doi ani, Wiren intenționează să construiască aproximativ 1 GW de capacitate de stocare și, în timp ce progresele tehnologice în ceea ce privește performanța și prețul bateriilor determină o mare parte din progres, optimizarea fiecărui proiect de stocare din punct de vedere ingineresc și de mediu este la fel de crucială. De exemplu, într-unul dintre proiectele sale viitoare, Wiren are în vedere utilizarea de piloți cu șurub 100% reciclabili pentru fundație în loc de beton, ceea ce va reduce impactul asupra mediului pe termen lung.
Pe de altă parte, pe măsură ce mai multe proiecte de energie regenerabilă intră în funcțiune, volatilitatea rețelei va crește, ceea ce va face ca stocarea energiei să devină și mai importantă. Cu toate acestea, operatorii de baterii nu intră pe piață pentru a obține profituri rapide, ci scopul este să sprijine rețeaua, în special pe măsură ce producția de energie regenerabilă continuă să crească.
Marian consideră că viitorul energetic al României implică o abordare strategică a stocării energiei, o abordare care să echilibreze inovația tehnologică, sustenabilitatea mediului și securitatea rețelei. În timp ce sectorul energiei regenerabile continuă să crească, este esențial să se asigure că infrastructura de sprijin, în special stocarea energiei, este dezvoltată în mod responsabil și eficient pentru a satisface nevoile energetice pe termen lung ale țării.
Conferința “Abordare internațională: Viitorul energetic al României” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor AJ Brand, Elektra Renewable Support, Adrem Asset Management, Enexus, Nofar Energy, Parapet, Wiren.