Selecția noului constructor al gazoductului Giurgiu-Ruse va avea loc în octombrie, a declarat ministrul Economiei, Mihai Tudose, în subordinea căruia se află și compania de transport al gazelor, Transgaz.
„Se află în derulare procedura de licitaţie pentru construcţia interconectorului Giurgiu-Ruse, iar câştigătorul va fi aflat la începutul lunii octombrie”, a declarat ministrul Economiei, pentru Economica.net.
Între timp, UE, finanţatoare parțial a proiectului Giurgiu-Ruse, a acceptat extinderea termenului-limită de finalizare a lucrărilor până la 31 decembrie 2016, arată Tudose. La acea dată, lucrarea ar fi realizată cu o întârziere de trei ani faţă de termenul asumat iniţial.
Interconectorul Giurgiu-Ruse este un gazoduct dublu, cu o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi anual, care este realizat în parteneriat cu Bulgaria. În sarcina fiecărei ţări cade realizarea lucrărilor la câte o conductă.
Lungimea totală a gazoductului care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale din proiectul iniţial sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană, 11 milioane sunt costurile părţii bulgare şi doar 4 milioane de euro sunt costurile Transgaz.
Giurgiu-Ruse este unul dintre cele trei gazoducte ce leagă România de vecini. Celelalte două sunt Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. Pe relaţia de export, doar gazoductul către Moldova este funcţional, dar pe aici curg doar sporadic gaze şi şi acestea sunt în cantităţi foarte mici.