Senatul a adoptat marți OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea prețurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preț plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023, însă Ordonanța va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Potrivit modificărilor adoptate de Senat, crește numărul celor ce vor beneficia de plafonare, iar pragul de decontare de 1.300 de lei/MWh se elimină pentru furnizorii de ultimă instanță (FUI), cu excepția clineților nou-preluați. Totodată, producătorii de energie au obligația de a vinde prin contracte bilaterale negociate direct cel puțin 70% din producția proprie disponibilă “din producția proprie”, către furnizorii cu clienți finali, Transelectrica, distribuții și consumatorii industriali mari, conform e-nergia.ro.
La rândul lor, furnizorii care au în portofoliu cel puțin 100.000 de clienți și un consum de cel puțin 500 GWh în anul 2021, au obligația să încheie contracte la termen de minim trei ani care să acopere 70% din consumul clienților lor pentru următorii trei ani.
Noua lege mai prevede că prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.
Senatul a stabilit că de un preț plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite, conform Agerpres.
Prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienților casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienții noncasnici.
Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituțiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce furnizează serviciile de utilități publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiințifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiții în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanț de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.
Un alt amendament adoptat de cele două Comisii raportoare – pentru Energie şi Economică – şi însuşit de plenul Senatului stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienții casnici care au în întreținere cel puțin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ.
De aceeaşi facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere.
„Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligația să vândă minim 70% din energia electrică disponibilă în producție proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora. (…) Furnizorii care au un portofoliu clienți finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum şi au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligația de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care să acopere minim 70% din cantitatea furnizată în 2021. Clienții finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021”, stipulează un alt amendament adoptat de Senat.