Plenul Senatului a adoptat, cu 87 de voturi “pentru”, 13 “împotrivă” şi două abțineri, proiectul inițiat de Guvern ce are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră, potrivit Agerpres. Urmează și votul în Camera Deputaților, care e for decizional.
Potrivit inițiatorului, prin promovarea proiectului de lege privind energia eoliană offshore, România îşi va menține şi consolida poziția de producător important de energie în regiune şi va avea un rol activ şi însemnat în tranziția spre energie curată la nivelul Uniunii Europene.
“Stabilirea unui cadru legislativ şi fiscal adecvat este esențială în dezvoltarea energiei eoliene offshore, în contextul actual marcat de extinderea accelerată a acestor capacități de producție la nivel mondial. România urmăreşte îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici din domeniul energiei şi climei a Uniunii Europene, pentru anul 2030 şi perspectiva pentru anul 2050, obiective asumate şi de România în calitate de stat membru. (…) Prin promovarea proiectului de lege privind energia eoliană offshore România îşi va menține şi consolida poziția de producător important de energie în regiune şi va avea un rol activ şi însemnat în tranziția spre energie curată la nivelul UE”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare, potrivit Expunerii de motive, stabilirea cadrului legal pentru dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră, contribuind la îndeplinirea jalonului 116, aferent Reformei 1 – Reforma pieței de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic şi susținerea unui cadru legislativ de reglementare stimulativ pentru investiții private în producția de electricitate din surse regenerabile, din cadrul Componentei 6 – Energie a Planului Național de Redresare şi Reziliență.