Acasă » Regenerabile » Senatul a aprobat simplificări care încurajează amplasarea de parcuri fotovoltaice și eoliene

Senatul a aprobat simplificări care încurajează amplasarea de parcuri fotovoltaice și eoliene

3 februarie 2022
Regenerabile
energynomics

Parcurile fotovoltaice sau cele eoliene vor putea fi amplasate pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafață de maximum 50 hectare și care nu vor mai fi scoase din circuitul agricol, scrie profit.ro. Măsura a fost aprobată printr-un proiect legislativ adoptat de Senat și care mai trebuie dezbătut și adoptat de Camera Deputaților.

Prin excepție de la prevederile legale privind terenurile agricole având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi, precum și pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățări funciare, situate in extravilan, pot fi amplasate următoarele obiective de investiție specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacități de producție a energiei solare, energiei eoliene, unități de stocare ale electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare care se pot amplasa pe terenurile agricole situate în extravilan, în suprafață de maximum 50 hectare.

Proiectul prevede că în astfel de cazuri ”suprafața de teren agricol situată în extravilan se utilizează în sistem dual atât pentru producția agricolă, cât și pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, nemaifiind necesară procedura de scoatere din circuitul agricol și se elimină obligativitatea plății tarifului la Fondul de Ameliorare a Fondului Funciar”. Procedura privind stabilirea zonelor, condițiile pentru înființarea și utilizarea în sistem dual a terenurilor agricole situate in extravilan se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii și al ministrul energiei.

De asemenea, în situația construirii unor facilități specifice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, ”scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol se poate face și parțial doar pentru suprafețele de teren afectate de instalația de producere sau stocare a energiei regenerabile, restul de teren liber rămânând în circuitul agricol”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *