Acasă » Petrol și Gaze » Senatul respinge cererea de reexaminare pentru Rompetrol

Senatul respinge cererea de reexaminare pentru Rompetrol

16 octombrie 2013
Petrol și Gaze
energynomics

Senatorii au respins cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu solicita, în iulie 2013, respingerea legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013.

Proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013 a fost adoptat de senatori, cu 79 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi opt abţineri, în forma transmisă iniţial la promulgare.

Legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul SC „Rompetrol Rafinare” SA şi The Rompetrol Group NV.

Cele două părţi îşi asumă un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând aproximativ 26% din capitalul social al SC „Rompetrol Rafinare” SA, deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane de dolari.

Părţile convin, de asemenea, să constituie un fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80 la sută The Rompetrol Group şi 20 la sută statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Băsescu a arătat în cererea de reexaminare că aceată lege are „un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cayuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group NV”.

Potrivit şefului statului, această soluţie legislativă „nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group NV şi Guvern”.

Parlamentarii democrat-liberali s-au declarat împotriva adoptării prin lege a acestui memorandum.

La dezbateri, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a spus că senatorii vor face o mare greşeală dacă vor vota acest proiect care prevede încheierea unei tranzacţii, care, de fapt, este de competenţa Guvernului.

Subliniind că parlamentarii fac legi „pentru toată ţara”, Popa şi-a avertizat colegii senatori că riscă să cadă într-o „capcană imensă” asumându-şi pierderi foarte mari.

Senatorul PDL Marinică Dincă a afirmat, la rândul său, că senatorii sunt puşi să legifereze o relaţie economică între statul român şi o societate economică cu capital majoritar privat.

În ceea ce priveşte prevederea din memorandum referitoare la constituirea fondului de investiţii, senatorul a opinat că aceasta este doar „o poveste frumoasă, care, dacă se întâmplă, sunt toţi bucuroşi, iar, dacă nu se întâmplă, nu e nimeni vinovat”.

Senatul a dezbătut acest proiect în calitate de cameră decizională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *