Interesul pentru tranzacţiile cu gaze la Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut, în ultimii ani, potrivit lui Septimiu Stoica, preşedinte BRM, care spune că speră într-o modificare legislativă, care să permită accesul BRM şi pe piaţa energiei electrice. Ringul Gazelor naturale a fost lansat la BRM in iulie 2013, iar primele tranzacţii cu gaze au avut loc în octombrie 2013. De atunci şi până la sfârşitul anului 2015, volumul de gaze tranzacţionat în ringul specializat al BRM a fost de 6,7 TWh, citează cotidianul Bursa.
La această dată, volumul total de gaze naturale tranzacţionate în Ringul gazelor naturale la BRM este de 15,85 TWh. Numărul participanţilor înregistraţi ca membri afiliaţi şi activi pe piaţa centralizată de gaze naturale a BRM a ajuns la 256 (producători, furnizori, traderi şi consumatori non-casnici).
„Legea energiei are o structură contradictorie, pentru că are un regim distinct în ceea ce priveşte energia electrică şi gazele. Este permis ca gazele să se tranzacţioneze pe mai multe pieţe centralizate, în timp ce pentru energie electrică există o singură licenţă, pentru OPCOM. Pentru că, la gaze, nu a fost nici o interdicţie, am aplicat alături de OPCOM pentru licenţă”, a spus Stoica.
În opinia sa, ar trebui să avem fonduri care investesc, de exemplu, în produse energetice.
Dacă pe piaţa gazelor BRM are acces atât la piaţa engros, cât şi la piaţa retail, pe piaţa energiei electrice nu poate avea acces decât la piaţa de retail.
„Ar fi în beneficiul utilizatorilor să poată încheia aceste contracte pe piaţă, pentru că, de multe ori, aceste relaţii s-au consolidat bilateral. Pe bursă, s-ar putea obţine preţuri mai bune. Multe dintre înţelegerile bilaterale conţin şi alte considerente, în timp ce, la Bursă, nu se pune problema de aşa ceva.
Sperăm într-o modificare a legii care să ne permită accesul pe piaţa energiei electrice, în condiţiile bunei performanţe pe piaţa energiei – gaze şi certificate CO2”.