Din cazua sancțiunilor occidentale, de la 1 noiembrie, Serbia nu va mai putea primi petrol din Rusia, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic. Petrolul este livrat în țară cu cisterne prin Marea Adriatică și apoi prin conducte, prin Croația, însă sancțiunile nu vor mai permite acest lucru.
La sfârșitul lunii iunie, Vucic a spus că Serbia trebuie să găsească o alternativă la petrolul rusesc din cauza sancțiunilor occidentale ridicate împotriva livrărilor de petrol din Rusia. La acea vreme, el a indicat că petrolul ar putea ajunge în republică doar prin conducta JANAF de la Adriatică, prin portul Omisalj din Croația- până la rafinăria Pancevo a NIS, care este deținută în proporție de 56,15% de Gazprom Neft și Gazprom, conform Novinite.
„Ce vom face cu electricitatea, petrolul? De la 1 noiembrie nu va mai exista petrol rusesc pentru noi, vom fi sub sancțiuni” (din cauza restricțiilor de aprovizionare din Rusia), a spus Vucic.
El a spus anterior că Serbia caută un nou depozit comercial pentru a-și asigura rezervele. Preşedintele sârb a spus că materia primă alternativă – petrolul din Kirkuk, Irak – este cu 31 de dolari pe baril mai scumpă decât petrolul rusesc, ceea ce ar duce la pierderi pentru buget de 600 de milioane de dolari pe an. La mijlocul lunii iulie, președintele sârb a sugerat că „dacă va fi necesar, s-ar putea ajunge la un acord cu rușii pentru a transfera compania NIS statului (Serbiei) pe durata sancțiunilor și a o restitui la încheierea sancțiunilor”.