Acasă » Termo » Servelect a finalizat un proiect unic în România: Centrala de cogenerare alimentată cu biogaz și gaz natural pentru Compania Aquaserv

Servelect a finalizat un proiect unic în România: Centrala de cogenerare alimentată cu biogaz și gaz natural pentru Compania Aquaserv

16 aprilie 2024
Biomasă
energynomics

Servelect, compania de inginerie și servicii energetice, a finalizat un proiect unic în România, o centrală de cogenerare de înaltă eficiență cu turbine pe biogaz pentru stația de epurare Cristești a Companiei Aquaserv din Mureș.  În cadrul acestui proiect, instalația de cogenerare cu motor existentă, ajunsă la finalul duratei de viață, a fost înlocuită cu o centrală de cogenerare de înaltă eficiență cu turbine Capstone Green Energy, produse în USA.

Centrala de cogenerare valorifică biogazul rezultat în urma procesul de fermentare a nămolului de epurare pentru a produce energie electrică și termică utilizată local, pentru autoconsum.

Sistemul de cogenerare este compus din patru module de microturbine (4×200 kWe), dintre care trei sunt alimentate cu biogazul produs local, iar una cu gaz natural din rețea. Sistemul acoperă aproximativ 70% din necesarul de energie electrică al stației de epurare.

„Suntem încântați să finalizăm prima centrală de cogenerare Capstone Green Energy într-o stație de epurare a apelor uzate din România”, a declarat Iulia Bârgăuan, Director General Servelect. “Biogazul este o sursă regenerabilă și gratuită care poate fi valorificată într-o centrală de cogenerare, de către companiile de apă din România pentru a-și optimiza costurile operaționale și pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în special, în contextul în care la nivel european se conturează, în cadrul unei directive, obligativitatea atingerii neutralității energetice a stațiilor de epurare mari, până în 2040. Cogenerarea este soluția care ne produce pentru autoconsum energia electrică și termică necesară, și o face în același timp adaptativ și controlat automat.”

Noua centrală de cogenerare va aduce Companiei Aquaserv economii de aproximativ 270.000 euro/an. Totodată, producerea locală, în cogenerare, a energiei electrice și termice, contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 1215 tone/an, echivalent cu emisiile anuale a 300 de autoturisme, care parcurg 25.000 km/an.

Centrala de cogenerare este monitorizată și controlată atât de la distanță, cât și local, cu ajutorul unei aplicații SCADA dezvoltată de echipa Servelect.

Proiectul cu o valoare de peste 2 milioane de euro a fost co-finanțat prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021, în cadrul programului „Energy Programme in Romania”.

 

Descoperiți cum arată noua centrală de cogenerare a Companiei AQUASERV S.A.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *