Acasă » Termo » Sfârșitul cărbunelui: companiile energetice din UE se angajează să nu deschidă noi unități din 2020

Sfârșitul cărbunelui: companiile energetice din UE se angajează să nu deschidă noi unități din 2020

11 aprilie 2017
Interes general
energynomics

Companiile din toate țările Uniunii Europene, cu excepția Poloniei și Greciei, se vor angaja să îndeplinească angajamentele de la Paris și să limiteze efectele schimbărilor climatice, conform EurActiv și The Guardian.

Utilitățile energetice ale Europei au au declarat război cărbunelui, prin angajamentul istoric de a nu deschide noi centrale în UE începând cu anul 2020.

Anunțul surpriză a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles de miercuri (5 aprilie), la 442 de ani de la prima exploatare de pe continent, comandată de Sir George Bruce de Carnock, în Scoția.

Companiile energetice naționale din toate țările UE – cu excepția Poloniei și Greciei- au semnat inițiativa, care va revizui în viitor generarea de a blocului.

Un comunicat de presă remis de Eurelectric, care reprezintă 3.500 de utilități cu o valoare cumulată de peste 200 de miliarde de euro, a reafirmat angajamentul de a respecta Acordul de la Paris și a promis o nouă prevedere privind noile investiții în centrale pe cărbune după 2020.

„26 din 28 de state membre au declarat că nu vor investi în noi centrale de cărbune după 2020“, a declarat Kristian Ruby, secretar general Eurelectric.

„Istoria va judeca acest mesaj pe care îl aducem astăzi aici. Este un mesaj clar care vorbește de la sine, și ar trebui să fie văzut în strânsă legătură cu acordul de la Paris și angajamentul nostru de a oferi 100% energie electrică fără carbon până în 2050.“

„Companiile energetice ale Europei vor respecta acordul“, a adăugat el.

Cărbune a fost esențial pentru dezvoltarea Europei, pentru alimentarea revoluției industriale, istoria sindicatelor, și a fost chiar precursor al UE, prin Comunitatea europeană a cărbunelui și oțelului.

Dar e responsabil, deasemenea, de emiterea a mai mult dioxid de carbon decât orice alt combustibil fosil, plus toxine mortale, cum ar fi dioxidul de sulf, dioxidul de azot și pulberi în suspensie, care sunt provoacă peste 20.000 de decese, în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *