Acasă » Interes general » SGS: Noile standarde de raportare ESG intră în vigoare în 2025, companiile mari sunt pregătite

SGS: Noile standarde de raportare ESG intră în vigoare în 2025, companiile mari sunt pregătite

18 octombrie 2024
CSR
Bogdan Tudorache

Auditul statutar se va extinde și asupra elementelor de sustenabilitate (ESG), care vor fi raportate obligatoriu de marile firme – mai ales cele listate și de interes public, începând cu 2025, odată cu intrarea în vigoare a noii directive CSRD, spun experții SGS – unul din jucătorii privați de pe piața de testare, inspecție și certificare (TIC). SGS este cel mai mare jucător privat de pe piață, având cinci linii de business, în domeniul alimentar, bunurilor de consum, resurselor naturale, industrial și de mediu și business assurance.

”În 2025 se vor publica rapoartele financiare, alături de elemente ESG, pentru companii, pentru exercițiul financiar 2024  -pentru acele companii care, conform Directivei, care cad sub incidența acestei raportări – în principiu vorbim de companii cu peste 500 de angajați, mari, care au raportat și anterior acestui moment (n.r. inclusiv listate și de interes public). Partea deosebită cu care vine noua cerință legislativă este aceea că, dacă până acum, companiile în Raportul de sustenabilitate puteau prezenta acele aspecte pe care le considerau benefice ca imagine și care aduceau plus-valoare, în acest moment cerința legislativă solicită publicarea datelor despre elemente considerate cu impact semnificativ asupra mediului și care pot impacta financiar compania”, afirmă Raluca Florea, business manager, SGS.

Raportarea se va face structurat, în baza noilor standarde europene de raportare.

”Avem un proces nou pe care îl aduce Directiva, această evaluare de dublă materialitate, care practic înseamnă ca orice element pe care vrem să îl prezentăm să o facem după ce acesta a fost evaluat din două perspective – impactul companiei asupra mediului și felul în care acest impact va fi regăsit în rezultatele financiare și poziția companiei. Toate aceste date vor trebui prezentate într-un mod structurat, comparabil, iar ulterior acestea vor fi auditate cu aceeași rigoare cu care se efectua, până în acest moment, partea de audit financiar”, a adăugat Raluca Florea.

Totodată, Adrian Cuțitei, director general adjunct SGS România, a declarat pentru Energynomics că firmele din România sunt suficient de bine pregătite să facă față noilor cerințe, întrucât majoritatea firmelor mari deja au experiența rapoartelor de sustenabilitate.

Raportările vor influența atât lanțul de business al companiilor, cât și zona de finanțare. Băncile acordă deja credite mai avantajoase companiilor mai bine cotate din acest punct de vedere, spune Adrian Cuțitei.

”Într-o oarecare măsură, anumite instituții financiare deja practică acest lucru. O să vă dau un exemplu – noi avem un produs- este vorba de certificarea EDGE și care se adresează sectorului construcțiilor. Este un instrument dezvoltat de Banca Mondială, prin care un certificator și un auditor pot da, în anumite condiții, această acreditare de clădire verde. Banca Mondială, și nu e un caz singular – sunt foarte multe țări care au adoptat o legislație în acest sens – oferă anumite facilități la credite. Deci lucrul acesta se întâmplă, e adevărat, nu am văzut pași majori în România, dar, ușor-ușor, în percepția mea, din ce văd că se întâmplă în piață, este că vine și se va întâmpla”, a spus Adrian Cuțitei.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *