Shell Oil va cumpăra cu aproape 70 de miliarde de dolari, în numerar şi acţiuni, producătorul britanic de gaz BG Group, notează The Wall Streat Journal (WSJ). La finalul tranzacţiei, acţionarii iniţiali ai BG Group vor deţine în jur de 19% din grupul lărgit, notează Marketwatch.
În urmă cu câteva luni, o serie de analişti citaţi de jurnal subliniau că fuziunile şi achiziţiile sunt o modalitate pentru companii de a trece cu succes peste această perioadă cu preţuri mici la petrol. BG Group a înregistrat o scădere de 19% a valorii acţiunilor sale faţă de acum un an, dar cum au apărut informaţii despre tranzacţie, acestea au urcat cu 35%.
După fuziunea dintre Shell şi BG Group, producţia va ajunge, în medie, la 3,7 milioane de barili pe zi, cu doar 300.000 de barili mai puţin decât producţia ExxonMobil, compania petrolieră cea mai lichidă pe bursele de valori din lume. Afacerea cu BG Group va aduce în concernul Shell o creştere cu 25% a rezervelor dovedite de petrol şi gaz, şi creşterea producţiei va fi de 20%.
Ultima achiziţie a grupului Shell a avut loc în 2010, când a cumpărat pentru 4,7 miliarde de dolari compania East Resources, orientată spre resurse neconvenţionale de gaz. Firma făcea lucrări de explorare în blocuri din proximitatea giganticelor zăcăminte Marcellus Shale din Penssylvania şi Eagle Ford din Texas.
Directorul general executiv al Shell, Ben van Beurden, spune că preţul petrolului a avut o contribuţie la această decizie, dar nu a fost factorul dominant, doar a crescut atractivitatea unei afaceri; înaltul reprezentant al Shell spune că tranzacţia trebuia să se întâmple deoarece concernul anglo-olandez ţinteşte o mai mare implicare în afacerile integrate cu gaze naturale.
Activele de petrol off-shore din Brazilia (bazinul Santos) şi portofoliul cu gaze naturale lichefiate (LNG) din Australia şi resursele deţinute în Africa de Est pare că sunt punctele forte ale BG Group. “Portofiul de LNG al BG, combinat cu cel deţinut de Shell ar reprezenta circa 16% din piaţa globală de LNG”, spune un analist de la RBC Capital Markets, citat de Marketwatch.