Royal Dutch Shell a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi nete de 7,42 miliarde de dolari, cele mai mari din ultimii peste 10 ani, după ce a oprit unele operaţiuni şi a redus estimările referitoare la preţurile petrolului, rezultând costuri de 7,89 miliarde de dolari, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax. Grupul a obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut un profit de 4,46 miliarde de dolari.
Costurile au inclus cheltuieli de 4,61 de miliarde de dolari rezultate din renunţarea la operaţiunile de forare din Alaska şi la un proiect din Canada, şi costuri de 3,69 de miliarde de dolari apărute în urma reducerii estimărilor referitoare la preţurile petrolului şi gazelor naturale.
Pierderea amplifică presiunea asupra celui mai mare producător de petrol din Europa, care a redus în acest an numărul de locuri de muncă şi cheltuielile, directorul general Ben Van Beurden pregătind compania pentru o stagnare prelungită a pieţei.
Declinul cotaţiilor petrolului în ultimele 16 luni a fost brutal pentru industrie, iar capitalizarea bursieră a Shell a atins cel mai redus nivel din ultimul deceniu, provocând temeri că grupul ar putea plăti prea mult pentru preluarea BG.
Shell cumpără BG pentru peste 70 de miliarde de dolari, iar în urma achiziţiei care urmează să fie finalizată la începutul anului viitor grupul anglo-olandez va dobândi acces la active marine de mare adâncime în Brazilia, la active australiene în domeniul gazelor naturale şi va avea o prezenţă mai mare în industria exporturilor de gaze naturale lichefiate ale SUA.
Eni, cel mai mare producător de petrol din Italia, a înregistrat la rândul său pierderi în trimestrul al treilea, în timp ce grupul francez Total a obţinut un profit de 1,08 miliarde de dolari, cu 69% sub nivelul înregistrat în intervalul similar al anului trecut.
Profitul BP a coborât cu 40% în trimestrul al treilea, la 1,82 miliarde de dolari, dar a fost peste aşteptări. Profitul net al Statoil a scăzut cu 59%, ratând estimările analiştilor.