Câteva firme majore din domeniul energiei colaborează pentru lansarea unei noi platforme de tranzacționare bazată pe tehnologia Blockchain.
BP, Shell și Statoil sprijină crearea platformei, care reprezintă cea mai recentă aplicație a acestei tehnologii în spațiul energetic. Consorțiul firmelor construite în jurul platformei include, de asemenea, ING, ABN Amro și Societe Generale, precum și firmele de trading Gunvor, Koch Supply & Trading și Mercuria.
Platforma de tranzacționare a energiei de tip Blockchain urmărește să fie deschisă tuturor participanților la piață. Cei implicați în acest efort spun că platforma va fi controlată de o entitate independentă și va deveni pe deplin operațională înainte de sfârșitul anului 2018, potrivit coindesk.com.
Industria energetică a devenit mai complexă, pe măsură ce noi entități au penetrat acest segment de piață, a declarat pentru CoinDesk reprezentanta ING, Carolien van der Giessen.
„La începutul acestui an, o altă inițiativă comună semnată de unii membri ai consorțiului (ING, Mercuria și Societe Generale) a avut rezultate convingătoare, fiind primul test al unui prototip de tip Blockchain în acest sector. Experimentul a implicat un transport de marfă pe bază de petrol, care conținea țiței african în drum spre China. Rezultatele experimentului au demonstrat că o platformă bazată pe tehnologia Blockchain poate îmbunătăți considerabil eficiența anumitor procese”.
Odată cu participarea celor mai mari furnizori de energie din lume, se urmărește ca platforma să atragă participanți la piață de toate dimensiunile.
Au existat deja câteva experimente în utilizarea Blockchain pentru a urmări tranzacționarea energiei, cum ar fi proiectul comun al BP și Eni în domeniul comercializării de gaze, menționat de Reuters în această vară. Enel și E.ON au efectuat, de asemenea, încercări folosind platforma Ponton, iar unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din Australia testează în prezent o platformă denumită Power Ledger.