Acasă » Regenerabile » Eolian » Siemens Gamesa și Eurowind Energy marchează prima comandă fermă pentru un proiect eolian în România în ultimii zece ani

Siemens Gamesa și Eurowind Energy marchează prima comandă fermă pentru un proiect eolian în România în ultimii zece ani

23 august 2022
Eolian
Bogdan Tudorache

După o stagnare a investițiilor de mai bine de 10 ani, piața eoliană din România înregistrează un prim pas major către reluarea proiectelor, printr-o tranzacție semnată de Siemens Gamesa și Eurowind Energy.

Acordul cu Eurowind prevede furnizarea a opt turbine SG 6.6-170 pentru proiectul eolian Pecineaga, situat la aproximativ 50 km de Constanța. Turbinele vor fi amplasate pe turnuri de 135 de metri, instalația fiind estimată a fi realizată în a doua jumătate a anului 2024. Companiile au semnat, de asemenea, un acord de service pe 20 de ani care acoperă întreținerea turbinelor în această perioadă, au declarat oficialii Siemens într-un comunicat de pe site-ul companiei.

„Acesta este al doilea proiect pe care l-am semnat cu Eurowind Energy în acest an, în urma unui contract de furnizare a acelorași turbine pentru proiectul Lervik din Suedia. Așa că suntem încântați să construim pe baza acestui parteneriat și mai ales să revenim pe piața românească, unde anticipăm noi oportunități de a dezvolta ceea ce poate fi din nou o industrie eoliană în plină dezvoltare”, a declarat Clark MacFarlane, CEO al operațiunilor Siemens Gamesa din Europa de Nord și Orientul Mijlociu.

„Suntem foarte încântați că putem construi o relație excelentă cu Siemens Gamesa. De asemenea, suntem încântați să facem următorii pași și să începem construcția efectivă în România…Echipa noastră din România a făcut o treabă grozavă în proiectul Pecineaga și avem în dezvoltare o serie solidă de proiecte în România, pe care le considerăm o piață atractivă, în creștere, în Europa”, a adăugat Morten Gaarde, șeful EPC, Eurowind.

România a cunoscut o dezvoltare remarcabilă a industriei eoliene în perioada 2010-2014 datorită subvențiilor guvernamentale pentru acest sector, timp în care s-au instalat aproape 3GW de capacitate. Reducerea schemei de subvenții a dus la un recul al investițiilor, însă în prezent acestea tind să își revină.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

1 thoughts on “Siemens Gamesa și Eurowind Energy marchează prima comandă fermă pentru un proiect eolian în România în ultimii zece ani”

  1. Marius Iulian Costache

    Știrea în principiu este bună, deși nici pe alte site-uri nu spune unde vor fi fabricate principalele componente: turnul, nacela, palele, rotorul. Nu mai spun de cimentul și oțelul-beton pentru fundații. Chiar dacă personal sunt pentru venirea companiilor străine în România, este bine pentru economie ca unele componente – ideal toate – să fie fabricate în România. În altă ordine de idei, este absolut necesară îmbunătățirea infrastructurii pentru încărcarea bateriilor vehiculelor electrice. Dacă astfel de proiecte se vor extinde, lucru de dorit altfel, în scurt timp supraproducția de energie electrică nu va mai putea fi ”preluată” de exporturi și va fi nevoie de investiții masive în capacități de stocare a energiei electrice. Al doilea cel mai important motiv pentru care potențialii clienți de automobile electrice, nu cumpără astfel de vehicule este acesta. Poate faceți o campanie cu strângere de semnături sau ceva asemănător, având în vedere că viitorul va fi electric sau nu va fi deloc.

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *