Societăţile de Intermediere Financiară (cunoscute ca SIF) intenționează să se asocieze într-un consorţiu destinat realizării de investiții la Oltchim, după ce acesta va fi privatizat. Ulterior acestea doresc o integrare a activității combinatelor Oltchim și Chimcomplex Borzești.
Joi a avut loc o întâlnire a Ministrului Economiei cu președinții firmei Deloitte (audit și consultanță fiscală), grupului de firme Servicii Comerciale Române (SCR) și societății SIF Moldova, întâlnire care a avut pe agendă redresarea producției și situației financiare și tehnologice a Oltchim.
” […] Preşedintele SIF Moldova a anunţat iminenţa formării unui consorţiu al SIF-urilor, care doreşte să se implice în rezolvarea situaţiei Oltchim, considerat un proiect de interes naţional. În opinia partenerilor de dialog, acest consorţiu este interesat de funcţionarea combinatului după privatizare şi de aceea intenţia lor este aceea de a investi într-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim şi Chimcomplex Borzeşti, care are ca puncte forte poziţia geografică avantajoasă, pieţe internaţionale de desfacere care pot absorbi 70% din producţia Oltchim şi Chimcomplex, instalaţii modernizate, în marea lor majoritate competitive din punct de vedere al costurilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
„În cadrul discuţiilor au fost solicitate informaţii cu privire la stadiul procedurii de insolvenţă, precum şi unele detalii suplimentare legate de situaţia economico-financiară a societăţii”, se mai spune în comunicat.
În ultima lună interesul unor investitori pentru Oltchim a crescut considerabil. Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar semnificativ al Oltchim, au anunţat că vor forma un consorţiu pentru înscrierea în cursa pentru privatizarea combinatului chimic.
Acestora li se adaugă grupul de companii Yildirim Holding din Turcia, al doilea producător de crom ca mărime la nivel mondial. Grupul din Turcia s-a înscris și pentru competiția pentru câștigarea contractului comercial pe șapte ani de la Cupru Min.