Acasă » Termo » Minerit » Sindicaliștii din mineritul energetic au recurs la greva foamei

Sindicaliștii din mineritul energetic au recurs la greva foamei

27 aprilie 2015
Minerit
energynomics

Sindicaliști de frunte din minerit au declanşat o grevă a foamei de 24 de ore în curtea CE Hunedoara din Petroşani, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei grave care ar putea duce la închiderea minelor din Valea Jiului și a termocentralelor complexului, a spus președintele sindicatului Muntele, Petre Nica, scrie Mediafax.

„Șase lideri din conducerea Sindicatului Muntele au intrat în greva foamei, acțiunea având ca scop atragerea atenţiei asupra situaţiei deosebit de grave în care se află angajaţii CEH, dar şi asupra instabilităţii economice şi energetice pe care o poate provoca orice decizie guvernamentală care nu va fi fundamentată pe o analiză reală şi durabilă”, a declarat liderul de sindicat .

Complexul nu poate returna subvenția mascată

„Atragem atenția asupra a patru probleme grave cu care se confruntă CEH. Prima este neacordarea ajutoarelor de stat de 167 de milioane de lei pentru achiziția de certificate de carbon, după ce Comisia Europeană a descoperit că, în perioada 2007-2011, termocentralele Mintia și Paroșeni au beneficiat de subvenție mascată a prețului pentru energia electrică. Practic, s-a vândut energie electrică la Hidroelectrica la un preț mai mare decât cel la care Hidroelectrica a vândut mai departe. Prejudiciul este de 26,5 milioane de lei, la care s-au adunat penalități și dobânzi. Pentru ca CEH să beneficieze de ajutor de stat trebuie să retuneze aproximativ 40 de milioane de lei înainte, sumă de care nu dispune. La București se încearcă găsirea unei soluții, însă timpul e scurt până în 30 aprilie”, a adăugat Petre Nica.

Simpla separare a afacerilor miniere de cele energetice nu elimină riscul închiderii complexului

„Separea activității energetice de cea minieră ne-ar aduce din nou în anul 2012, iar singura soluție de supraviețuire pentru minele rămase deschise din Valea Jiului ar fi pentru trei ani prin intermediul programul de închidere a minelor și apoi gata. Termocentralele sunt și ele sub același risc de închidere. Spre exemplu, termocentrala Mintia e construită pentru a funcționa cu cărbune din Valea Jiului. Termocentrala Mintia are credite de peste 100 de milioane de euro, motiv pentru care nu mai poate contracta alte credite cu care să se retehnologizeze pentru alt cărbune”, a mai spus Petre Nica.

Cărbunele nu face față în competiția cu energia regenerabilă subvenționată

„Producătorii de energie pe bază de cărbune din România sunt obligați să concureze pe piața de energie cu producătorii de energie regenerabilă subvenționați de cetățenii țării cu sute de milioane de euro pe an. Se știe că în facturile de energie electrică sunt trecute sumele cu care fiecare cetățean al României subvenționează energia regenerabilă. Mai mult, noi, producătorii de energie pe bază de cărbune, stăm în piața concurențială cu alți producători din domeniul hidro, nuclear sau pe gaz, care din punct de vedere tehnologic pot produce energie la preț mai mic. Noi asigurăm securitatea sistemului energetic naţional și cu toate acestea suntem obligați să vindem energie electrică în pierdere”, a mai declarat Nica pentru Mediafax.

„O altă problemă care ne-a adus în situația actuală a fost lipsa de reacție a statului și a organismelor din subordine în fața falimentării CEH de către directori numiți pe criterii politice cu implicarea parlamentarilor de Hunedoara care fac parte din partidul aflat la putere”, a mai spus Nica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *