Sindicatul Hidrosind pichetează miercuri Hidroelectrica, acuzând noile măsuri de restructurare-reorganizare a activităţii societăţii precum şi modul în care este condusă societatea, conform unui comunicat remis energynomics.ro.
Protestul are loc după ce, începând cu data de 10 aprilie, salariaţii societăţii au intrat în greva japoneză, ca prim semnal de alarmă. ”În timp ce sunt înfiinţate noi posturi de conducere în structura centrală, cu salarii pe măsură, sub pretextul eficientizării activităţii sunt concediaţi câţiva muncitori cărora, într-un dispreţ total, administraţia le-a înmânat preavizele de concediere chiar în Vinerea Mare”, precizează comunicatul.
”Deşi raportează regulat realizarea unor noi profituri record, adevăratele probleme ale Hidroelectrica încep să se vadă : investiţii nerealizate cu consecinţe directă asupra mii de locuri de muncă, amânarea la nesfârşit a listării la bursă pentru că societatea nu ştie sau nu doreşte să rezolve problema activelor neperformante, insolvenţă cu final imprevizibil a societăţii care asigura mentenanţă (Hidroserv), un provizorat care tinde să devină etern la nivelul conducerii, lipsa unei politici adecvate de personal care a generat o criză acută de specialişti în urmă concedierilor din ultimii patru ani, starea de nemulţumire şi tensiune maximă a salariaţilor societăţii care nu mai vor şi nu mai pot să suporte modul absolut haotic în care este condusă această societate”.
La acestea se mai adaugă şi insolvenţă prelungită a principalului constructor de maşini hidroenergetice (UCM Reşiţa), insolvenţă principalului proiectant de construcţii hidrotehnice (ISPH) şi falimentul principalului proiectant de maşini şi echipamente hidroenergetice (HYE Reşiţa).
”Toate acestea trebuie cunoscute de opinia publică, la toate acestea vor trebui găsite soluţii de către nouă conducere a societăţii, care va fi numită pe dată de 19 aprilie.
”Constatăm că o experienţă şi o şcoală de aproape 100 de ani de Hidroenergetica este ştearsă cu buretele de cele întâmplate în ultimii patru ani. Lăsată doar la mâna unui administrator judiciar scăpat de sub control, modul de conducere al Hidroelectrica nu a condus decât la un abuz de putere care poate genera, în final, subminarea economiei naţionale”, mai spun liderii de sindicat, precizând că doresc să atragă atenţia instituţiilor statului asupra situaţiei, în caăutarea unui ”dialog real, în măsură în care se doreşte acest lucru şi din partea acestora”.