Sistemul energetic al Ucrainei continuă să funcționeze pe măsură ce Rusia invadează țara, dar orice rachetă rătăcită ar putea aduce pagube majore infrastructurii energetice sau unei centrale nucleare, a avertizat o companie energetică ucraineană.
Sistemul energetic al țării se află sub control atât cât este posibil în asemenea circumstanțe, cu unele probleme locale, dar încă fără impact major, au declarat jurnaliștilor reprezentanți ai companiei energetice ucrainene DTEK într-o conferință de presă, potrivit Euractiv.
Totuși, ei au avertizat că lucrurile se schimbă din oră în oră și că, deși forțele ruse nu vizează infrastructura energetică critică în această etapă, nu este garantat că o rachetă rătăcită nu va deteriora ceva precum un transformator sau o centrală nucleară.
Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, au existat deja riscuri. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât o rachetă care se îndrepta către barajul lacului de acumulare Kiev, a cărei distrugere ar fi putut provoca un accident la centrala nucleară Zaporizhzhya, a avertizat guvernul.
„Dacă un element mare al sistemului energetic este deteriorat sau distrus… dacă iese din rețea în mod neașteptat, este posibil ca personalul operatorului de sistem să nu poată efectua în timp util modificările necesare ale schemei de conexiuni, ceea ce poate duce la întreruperea automată a sistemului, pentru a preveni un dezastru mai mare”, a declarat Maxim Timchenko, CEO al DTEK.
„Ținând cont de [in]acuratețea rachetelor rusești pe care le trimit de pe teritoriul lor, acest lucru se poate întâmpla pentru că pot lovi în mod neașteptat sau neintenționat această mare infrastructură”, a adăugat el.
Ucraina este dependentă de energia nucleară, cu 15 reactoare, care furnizează aproximativ jumătate din electricitatea sa.
Astfel, există pericolul ca, intenționat sau neintenționat, forțele ruse să le deterioreze sau să lovească infrastructura vitală, provocând o întrerupere majoră a furnizării de energie electrică, a spus Timchenko.
În prezent, toate centralele nucleare ucrainene – cu excepția celei de la Cernobîl, ieșită din funcțiune – sunt în mâinile ucrainene și apărate de armată.