Exporom Exhibiton Center a găzduit pe 20 noiembrie conferința “Interconectivitatea Sistemelor Energetice”, organizată de Comitetul Național Român din Consiliul Mondial al Energiei (CNR-CME) împreună cu Renexpo South-East Europe.
Manifestarea a avut ca obiectiv analiza dezvoltării sistemului electroenergetic (SEN) din România în conformitate cu tendinţele actuale europene privind soluţiile moderne de acoperire a necesarului de energie electrică, utilizarea eficientă a surselor regenerabile de energie şi creşterea fiabilităţii sistemelor de energie.
Una dintre temele principale de discuție a fost creșterea capacității de interconexiune pe energie electrică a României cu vecinii, cu ramificații privind finanțarea necesară și obţinerea drepturilor pentru terenurile necesare realizării liniilor.
Ieșirea din insularitate a pieței românești vine pe fondul concentrării SEN european pe adaptarea la condiţiile pieţei unice europene şi la transportul energiei electrice generată de sursele regenerabile de energie.
Pentru ca obiectivele de interconexiune să fie îndeplinite, se apreciază că în viitor vor fi necesare noi dezvoltări de infrastructură precum realizarea celei de a doua linii Reşita − Pancevo, trecerea la 400 kV a primei linii şi realizarea unei noi linii de 400 kV Porţile de Fier – Reşita, trecerea la 400 kV a liniei Reşiţa – Timişoara – Arad, îmbunătățirea capacităţilor de transfer spre Bulgaria și realizarea liniei Gădălin − Suceava – Bălţi.
Cablul submarin de export de energie electrică în Turcia a fost și în cadrul evenimentului CNR-CME un punct focal. Informațiile tehnice preliminare propun o tensiune de 500 kV a cablului de circa 400 km, la o putere transportată de 800 sau 1.000 MW, în schemă bipolară cu mijlocul conectat la pământ. O astfel de investiție ar costa aproximativ 500 milioane de euro.
Expunerea a scos în evidență și aspectele de organizare/finanţare, de obţinere a avizelor interne şi internaţionale, de realizare a indicatorilor economici și de influenţă a politicilor energetice ale ţărilor implicate.
Nu a putut fi trecută cu vederea dezvoltarea SEN în context European, precum și reţelele de transport al energiei electrice în Europa. O componentă fundamentală pentru dezvoltarea SEN o reprezintă instalarea unor sisteme informatice moderne, capabile să gestioneze echipamente și volume uriașe de informații colectate din sisteme produse de firme diferite.
Contextul energetic European impune și necesitatea unui management al congestiilor care să evite întreruperile de tensiune. Prin urmare, Europa are nevoie de magistrale de mare capacitate la tensiune continuă, niște super-rețele care să permită ca energia electrică să fie transportată din Marea Nordului ori din Sudul Europei către marile centre de consum din Europa și să permit dezvoltarea unei pieţe unice de energie electrică.
Dezvoltarea rețelelor inteligente este o a treia mare temă ce a fost dezbătută în cadrul evenimentului. Ing. Călin Vilt s-a referit în cuvântarea sa la problemele actuale ale sistemelor inteligente de energie care, conform directivelor europene devin obligatorii pentru creşterea siguranţei în alimentarea cu energie a utilizatorilor şi pentru asigurarea funcţionării eficiente a pieţelor de energie electrică şi de gaze naturale.
Expunerea lui Călin Vilt a dovedit că standardizarea contoarelor inteligente, standardizarea elementelor de încărcare a vehiculelor electrice şi standardizarea elementelor de rețele inteligente și compatibilizarea cu contoarele inteligente nu pot fi judecate izolat.
Acestea trebuie conectate cu măsuri pentru creşterea consumului de energie electrică, găsirea unor noi instrumente de finanţare, promovarea proiectelor de cercetare-dezvoltare, echilibrarea structurii de producţie a energiei electrice, continuarea studiilor privind stocarea energiei electrice și dezvoltarea unor noi sisteme de arhitecturi de date.
Cum era de așteptat, una dintre dezbateri a fost dedicată mult-contestatului process de liberalizare a pieţei de energie electrică din România. Directorul ANRE Marian Cernat a făcut o expunere a ceea ce trebuie realizat în continuare pentru ca piața să fie dereglementată conform angajamentelor.
Rămâne ca pachetul III de energie al UE să fie introdus complet, să se elimine tarifele reglementate, să fie aplicat principiului “nereversibilităţii” când un participant optează pentru eligibilitate.
Totodată, încă nu au fost definiți consumatorii vulnerabili si nici măsurile pentru protejarea lor, alături de consolidarea pieţei concurenţiale. Alte obiective de atins privesc creşterea transparenţei tranzacţiilor centralizate, monitorizarea operării piețelor de energie și atragerea de investiţii în sector, atât de necesare.