Contribuabilii bucureșteni plătesc în fiecare an aproximativ 260 de milioane de euro din bugetul local către sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al Capitalei. Un sistem care are datorii imense și pe care autoritățile îl ”centralizează” și mai mult, prin fuziunea dintre ELCEN și RADET, întrucât devenise imposibil de gestionat: cele două companii de stat au intrat, rând pe rând, în insolvență.
”În urma fuziunii dintre ELCEN și RADET va rezulta o singură companie, care va fi degrevată de datoria de 3,6 miliarde lei”, spune administratorul RADET, avocatul Gheorghe Piperea.
Fuziunea celor două este ”singura soluție economic și juridic sănătoasă”, spune Piperea, iar acesta va avea loc ”indiferent cum se va derula această procedură și cine o va derula”, fiind cuprinsă în programul de guvernare asumat de partidul la guvernare, PSD.
Astfel, RADET va înghiți ELCEN, creanțele reciproce se vor șterge, însă până la efectuarea noilor investiții, beneficiarii și contribuabilii (beneficiari sau nu) vor trebui să suporte pierderile din sistem din propriul buzunar.
Bucureștenii vor plăti 260 de milioane euro în plus din 2018
Începând cu 2018 sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din București nu va mai putea primi granturi, susține Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Sistemul consumă anual circa 260 de milioane de euro prin scheme de sprijin. Circa 160 de milioane de euro reprezintă subvenția din bugetul local către consumatorii finali, iar 100 de milioane de euro sunt costuri acoperite prin schema de cogenerare. Din 2018, acești bani fie își vor găsi o altă sursă publică, fie vor fi obțiunuți direct de la contribuabili și consumatori.
”Legea 196, aprobată anul trecut, desființează actualul sistem prin care Bucureștiul și alte orașe subvenționează energia termică”, spune Calotă.
”Deci, începând cu anul viitor, din februarie, ajutorul de încălzire pe care în acest moment îl dăm sub formă de subvenție de la bugetul Primăriei nu va mai fi aplicabil. Din punctul meu de vedere, degeaba dezvoltăm capacități noi, indiferent că sunt pe surse convenționale sau neconvenționale, degeaba valorificăm deșeurile, vom construi și vom moderniza lucruri în Elcen, vom face fuziuni, fără management integrat sistemul de termoficare centralizat nu se susține”, a mai spus Calotă.
În tot acest timp, pierderile din rețea ajung la 65%, din care 40% în zona de locuire, iar 25% din sistemul centralizat de termoficare, în special pe lanțul de distribuție și transport.
”Ajutorul de încălzire pe care îl prevede legea presupune contract individual între cetățeanul de la bloc și furnizorul de energie termică. Contractul individual presupune contorizarea. Gradul de contorizare existent la acest moment este net sub obligația prevăzută în Legea de eficiență energetică, la 31 decembrie 2016”, a explicat Calotă, conform Agerpres.
Astfel, bucureștenii trebuie să se aștepte la noi investiții în contorizare, care ”va deveni o componentă investițională majoră”.
”Contorizarea celor 565.000 de apartamente din București, cu schimbarea sistemului de distribuție, nu înseamnă un efort extraordinar. Calculele noastre arată că un miliard de euro costă schimbarea de distribuție de pe verticală pe orizontală”, a mai spus oficialul ANRE.
Investiții de aproape 2 miliarde de euro
Modernizarea CET-urilor Elcen necesită investiții de aproximativ 1 miliard de euro, în timp ce pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față, sunt necesari 800 de milioane de euro, spune Sorin Chiriță, administrator special RADET București.
„Noua societate energetică, avizată spre înființare de către Consiliul General al Municipiului București își propune să fie producător și furnizor de energie electrică, nu transportator și distribuitor, iar investițiile pe care ni le propunem sunt de fapt în coordonare și completare cu aceste noi investiții. Ca o sumă a investițiilor pe care o propunem pentru modernizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică și co-generare, aceasta se ridică la aproximativ 800 de milioane-un miliard de euro, pentru modernizarea CET-urilor ELCEN”, a spus Chiriță.
”De asemenea, aproximativ 800 de milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea întregului sistem centralizat de energie termică gestionat de RADET, în momentul de față. Mai punem 20 — 30 de milioane de euro pentru noile surse de co-generare și aici am exclus proiectul POIM pentru stația de tratare termică a deșeurilor, care deja este în lucru. Avem studiul de fezabilitate în elaborare și noua societate energetică asta va face — va gestiona și această stație”, a menționat Chiriță, în cadrul unei conferințe.