Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Slovacia propune Rusiei un nou gazoduct care trece și prin România

Slovacia propune Rusiei un nou gazoduct care trece și prin România

8 iunie 2015
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Premierul slovac Robert Fico a prezentat la Moscova un proiect de transport al gazelor naturale pe teritoriile Bulgariei, României, Ungariei şi Slovaciei, în timpul unei întâlniri cu premierul rus Dmitri Medvedev, relatează Novinite. Proiectul de gazoducte urmează să fie conectat la conducta Turkish Stream.

Noul proiect de transport al gazelor va fi pus în practică cu sprijinul şi participarea Uniunii Europene, a spus Fico, citat de Mediafax. Premierul slovac a arătat în mod clar că Slovacia caută în mod activ rute alternative pentru gazele naturale, cunoscând faptul că Rusia va renunţa la tranzitul gazelor prin Ucraina, din 2020.

România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au semnat un acord de interconectare a reţelelor lor de gaze naturale care să permită şi tranzitul invers, la summitul Parteneriatului Estic care a avut loc la Riga pe 22 mai.

Rusia aşteaptă o invitaţie oficială din partea statelor europene pentru a se alătura proiectului vizând construcţia gazoductului est-european Eastring, care va trece prin Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de Itar-Tass. „Aşteptăm oferte. Nu am primit încă nicio invitaţie oficială cu privire la participarea la acest proiect”, a spus Alexander Novak.

Conform Agerpres, Eastring este un proiect anunţat în noiembrie la Bratislava, chiar înaintea anulării proiectului South Stream, prevede construirea unei conducte cu o lungime cuprinsă între 744 şi 1.015 kilometri, în funcţie de ruta finală.

Gazoductul ar urma să aibă o capacitate de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an. Costul estimat al proiectului este de 1,3 miliarde de euro şi ar putea deveni operaţional la finele lui 2018. România ar urma să aibă un rol-cheie în proiectul Eastring, în condiţiile în care cea mai mare parte a conductei ar urma să se afle pe teritoriul său, conform Bursa.

În luna decembrie 2014, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască un gazoduct spre Turcia, denumit Turkish Stream.

De asemenea, directorul Gazprom, Alexei Miller, l-a informat pe vicepreşedintele CE responsabil pentru uniunea energetică, Maros Sefcovic, că tranzitul gazelor ruseşti spre UE, via Ucraina, va fi redirecţionat prin Turcia şi, în consecinţă, Europa ar trebui să se grăbească să construiască noi capacităţi de transport, pentru a putea primi gaze naturale de la un centru de distribuţie amplasat la graniţa dintre Turcia şi Grecia.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *