Creșterea fără precedent a domeniului energiei regenerabile și al tehnologiilor bazate pe energie inteligentă a dus la apariția unui val de fuziuni și achiziții în valoare de mai multe miliarde de dolari, care va continua să domine piața pentru “electech” în următorii ani.
Companiile din domeniul energiei au fuzionat cu firme specializate în tehnologia “Big Data” și inteligență artificială (AI). Această mișcare pare să fi atins un punct critic, iar numărul de tranzacții s-a dublat în ultimul an, valorile tranzacțiilor crescând, deasemenea. Valoarea medie a tranzacțiilor a ajuns în al doilea trimestru la 3,5 miliarde de dolari, de la o medie de 500 milioane dolari în urmă cu un an, potrivit unui raport al BDO, citat de The Telegraph.
Jakob Sand, partener al firmei de consultanță BDO, estimează că vor avea loc mai multe fuziuni și achiziții “rapide”, alimentate de boom-ul start-up-urilor energetice și de noile soluții care au invadat piața. “Suntem martorii etapelor timpurii a ceea ce va deveni o tendință în sectorul fuziunilor pentru anii următori”, a spus el.
Dezvoltarea energiei regenerabile și a stocării cu baterii face ca viitorul sistemului energetic să devină incert, determinând companiile să acceseze piața furnizorilor de date care îi pot ajuta să previzioneze mai bine cererea, potrivit raportului.Tehnologiile precum panourile solare de acoperiș, acumulatorii și vehiculele electrice, fac din ce în ce mai posibil pentru consumatori, inclusiv gospodării, să își gestioneze propria ofertă și cerere de energie. Această mișcare poate duce la o utilizare a energiei mai puțin previzibilă decât în trecut, iar boom-ul în contorizarea inteligentă și aparatele conectate digital vor oferi un volum mare de date care ar putea eficientiza sistemul.
Multe utilități își dezvoltă propriile departamente interne sau colaborează cu start-up-uri, în loc să opteze pentru traseul fuziunilor și achizițiilor. Centrica, grup care deține British Gas, a redirecționat circa 1 miliarde de lire sterline dinspre producția tradițională de energie, în ultimii trei ani, în direcția dezvoltării unor tehnologii pentru consumatori, cum ar fi termostatele inteligente și alte gadget-uri de uz casnic.
Totodată, EDF Energy a semnat o colaborare cu Lightsource, o companie care utilizează panouri solare, baterii și algoritmi inteligenți, pentru a reduce facturile. Se estimează că gestionarea inteligentă a energiei ar putea reduce facturile în întreaga Europă cu o medie de 58 de miliarde de euro pe an până în 2035. Între timp, sectoarele industriei și serviciilor și-ar putea reduce consumul de energie cu 25%.