Acasă » Electricitate » Hidro » Sobolewski: IPO-ul Hidroelectrica în insolvență ar crea doar probleme

Sobolewski: IPO-ul Hidroelectrica în insolvență ar crea doar probleme

17 iunie 2015
Electricitate
Bogdan Tudorache

Hidroelectrica nu ar trebui listată pe perioada insolvenței, a declarat pentru energynomics.ro, directorul executiv al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski.

Ideea privatizării companiei de stat în perioada insolvenței a fost lansată de administratorul special al companiei, Remus Borza. „Văd Hidroelectrica listată anul viitor. O să încercăm o aroganţă: să listăm compania chiar şi în insolvenţă, dacă nu va ieşi până la anul, în mai. Şi urmărim acest obiectiv, ca în luna mai să avem Hidroelectrica pe bursă, peste nouă luni”, a spus Borza.

”Multe lucruri sunt posibile, dar asta nu înseamnă că trebuie făcute. Hidroelectrica ar trebui ă iasă mai întâi din insolvență înainte de a fi listată iar managementul ar trebui să se preocupe de accelerarea acestui proces. Un IPO pe perioada insolvenței ar însemna doar probleme”, a spus Sobolewski.

Oferta publică inițială (IPO) a Hidroelectica ar pune la dispoziția investitorilor 15% din companie, iar acest lucru ar afecta nu doar valoarea curentă ci și prețul viitor al acțiunii, odată ce pachetul de acțiuni va fi vândut cu un discount mare, spun surse din piață.

În același timp, Fondul Proprietatea, acționar minoritar semnificativ, deținător al unui pachet de 20%, s-ar opune unei astfel de inițiative.

În primele cinci luni din 2015, Hidroelectrica a înregistrat un profit istoric de 625 milioane lei, cu 150 milioane lei mai mult decât în perioada simiară din 2014. Producţia din primele cinci luni se ridică la 8,3 TWh, cu 1,1 TWh mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *