Energynomics a stat de vorbă cu o mare parte din participanții și expozanții din cadrul evenimentului SolarPlaza Summit, care s-au arătat extrem de interesați de România, în pofida barierelor de ordin birocratic.
”Birocrația din România este de cinci ori mai mare decât cea din Ungaria… Am renunțat să mai așteptm subvenții, nu doar în România, ci și în alte țări, și dezvoltăm proiectele prin forțe proprii”, susține Georg Hotar, CEO, Photon Energy.
”Există un nivel de birocrație peste tot, nu aș putea spune că în România este altfel. Totul e să găsești modalități ca să treci peste această problemă”, ne-a declarat un alt investitor.
Claudia Greich, CEO al companiei de furnizare E.ON Energie Romania, susține că investitorii așteaptă cu interes Programul Casa Verde, care va aduce, probabil, 80.000 de noi instalări ale prosumatorilor în rețea.
Însă rețeaua va fi copleșită de numărul mare de instalări ce vor urma.
”La început, rețeaua va face față, primilor veniți. Ulterior, însă, vom vedea”, a comentat un investitor, pentru Energynomics.
În același timp, investitorii au identificat principalele bariere din calea dezvoltării proiectelor din România. Printre acestea se numără digitalizarea insuficientă a cadastrului, fragmentarea terenurilor la limita a 50 de hectare, induficienta pregătire a distribuitorilor pentru proiecte solare, lipsa unui cost clar de conectare la rețea, birocrația pre-și post-construcție, lipsa de personal calificat, inclusiv în cadrul firmelor de distribuție.
”Avem în lucru un proiect de stocare de mari dimensiuni. Va trebui să împărțim iar proiectul în 3 SPV-uri, ca să-l realizăm, din cauza limitării de 50 de hectare”, ne-a declarat un reprezentant al unei companii.